2024-05-29 08:00Pressmeddelande

Nu startar ombyggnationen av närsjukhuset i Fagersta

Regionstyrelsen har beslutat att påbörja moderniseringen av Västmanlands sjukhus i Fagersta. Ombyggnationen beräknas ta 18 månader och kosta 20 miljoner kronor.

Första steget är att etablera evakueringsytor och därefter kommer ombyggnationen påbörjas och genomföras i etapper. Renoveringen gör det möjligt att utöka antalet vårdplatser från 16, varav tre är enpatientrum, till 19 i enpatientrum. Två rum är tänkta hospiceplatser där det ska finnas möjlighet för anhöriga att sova över.

Nuvarande vårdbehov skiljer sig mot tidigare. Vi kommer nu att ta emot invånarna i en tryggare och mer välkomnande miljö med bättre integritet och möjlighet till delaktighet och samvaro med patient och närstående, säger Jonas Ekström, områdeschef Nära vård. 

Närsjukhuset är basen för de mobila närvårdsteamen och den avancerade hemsjukvården (AH). Efter ombyggnaden är planen att vårdplatser för direktinläggning kommer att ligga i anslutning till närvårds- och AH-teamens arbetsplats. Närhet till personal som vårdat patienten i hemmet ger ökad trygghet och är en fördel resursmässigt då personal kan nyttjas optimalt. Direktinläggning gör att patienter i upptagningsområdet som behöver ytterligare vård kan få det nära sin bostadsort. Ambitionen är att lösa så mycket av patienternas behov så nära som möjligt, vilket är både ekonomiskt och kvalitetsmässigt det bästa.

En modern ombyggd vårdavdelning i Fagersta stödjer utvecklingen mot nära vård med fortsatta möjligheter till direktinläggning dygnet runt och det ger också medarbetarna en fin arbetsmiljö, säger Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för bland annat fastighetsfrågor.

Vid den ombyggda medicinska vårdavdelningen kommer det fortsatt att bedrivas öppenvård, slutenvård och rehabilitering. Ombyggnationen möjliggör nya arbetssätt, bland annat genom fyra teamexpeditioner där läkare och sjuksköterskor sitter tillsammans.

Kontakt:

Jonas Ekström, områdeschef Nära vård

Telefon: 0224-580 16

Richard Fallqvist (L), regionråd

Telefon: 021-17 45 35



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.