2021-06-22 11:39Pressmeddelande

Läkemedel mot virusinfektion gav akut njursvikt

En patient drabbades av en allvarlig läkemedelsbiverkan i samband med  vård för en hjärninflammation. Detta ledde till att patienten behövde intensivvård och akut behandling med hemodialys. Nu lex Maria-anmäler Region Västmanland händelsen för att få klarlagt om något kunde ha gjorts annorlunda.

Patienten kom till akutmottagningen med feber, huvudvärk och förvirring. Undersökningen gav misstanke om en virusutlöst hjärninflammation. Det är ett tillstånd som kräver omedelbar behandling med virushämmande läkemedel, vilket patienten fick.

Under behandlingens gång försämrades patientens njurfunktion snabbt, vilket medförde att toxiska nivåer av läkemedlet ansamlades i blodet. Patienten flyttades till intensivvårdsavdelningen för så kallad hemodialys – en behandling där blodet renas utanför kroppen.

Akut njursvikt är en mycket sällsynt biverkan av det använda läkemedlet. Som regel återhämtar sig njurfunktionen efter att man slutat ge läkemedlet, vilket även skedde i detta fall.

Enligt Region Västmanlands egen utredning går det inte att säga med säkerhet att något fel har begåtts i samband med medicineringen, men det kan inte heller inte uteslutas att något kunde ha gjorts annorlunda för att förhindra förloppet.  Eftersom det finns risk för biverkningar vid all läkemedelsanvändning, och även allvarliga biverkningar, är det viktigt att sjukvården ständigt ser över sina rutiner för att minska den risken, vilket berörd verksamhet redan har gjort.

För mer information kontakta:

Birgit Johansson, chefläkare

Tel: 021-4818829

 Varje dag görs 4 000 - 5 000 besök inom vården i Västmanland. De allra flesta kontakter fungerar väl, patienterna får god vård och bra bemötande. Men i enstaka fall går något fel. Varje patient som skadas i vården är en för mycket. Därför har Region Västmanland en nollvision i patientsäkerhetsarbetet – ingen patient ska komma till skada i vården. Att offentliggöra lex Maria-anmälningar är ett led i regionens långsiktiga och systematiska arbete för att förbättra patientsäkerheten.

Lex Maria innebär att all sjukvårdspersonal har en skyldighet att rapportera allvarliga fel och misstag inom vården eller risk för allvarlig vårdskada. Syftet med en lex Maria-anmälan är att förbättra sjukvården genom den utredning som görs och att Inspektionen för vård och omsorg gör en opartisk bedömning av händelsen. Utredningen gör att vården kan lära av misstag som sker så att de inte upprepas samt att de drabbade patienterna och deras närstående får klarhet i vad som faktiskt har inträffat.



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.