2016-06-22 08:00Pressmeddelande

Kulturprojektet Läget får 1,1 miljoner i bidrag

null

Kulturprojektet Läget får 1,1 miljoner kronor i bidrag från Arvsfonden. Pengarna ska användas till att öka kunskapen om vad som påverkar hälsan samt inspirera unga till egna kulturella uttryck.

- Väldigt stimulerande. Läget är ett helt nytt sätt att sprida resultatet från vår stora ungdomsundersökning. Det är positivt att det nyskapande projektet uppmuntras nationellt, säger landstingsrådet Lena Johansson (S).

Det är tredje och sista året som projektet Läget får ekonomiskt stöd från Arvsfonden. Totalt handlar det om 2,5 miljoner kronor i stöd.

I kulturprojektet Läget står ungas liv i centrum. Med utgångspunkt från undersökningen Liv och Hälsa Ung – där unga svarar på frågor om hälsa, livsvillkor och levnadsvanor – gestaltas resultatet med olika kulturella uttryck där unga i högsta grad själva är delaktiga i hela processen från tolkning av resultat till skapande.

Projektet omfattar:

  • Scenkonst med 4:e teatern, Teater Tropos, Awake Projects och Gycklargruppen Trix
  • Ett magasin som görs av elever på Kopplundsgymnasiet.
  • Utställningar på bland annat Västmanlands läns museum.
  • Utbildning av ungdomscoacher (unga som leder unga) av Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Läget har fått stor uppmärksamhet runt om i Sverige. Bland annat i Jönköping planeras det för att starta ett liknande projekt.

I mars 2017 kommer även Läget att anordna en konferens i Västerås. Konferensen handlar om hur hälsoinformation kan förmedlas med hjälp av kultur.

För mer information kontakta:

Lena Johansson (S), landstingsråd

073-384 68 72

Madelen Lindquist, projektledare
021 - 17 56 85


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl