2014-05-23 16:02Pressmeddelande

Kost först i Sverige med ett helt nytt koncept för mat till patienter

null

Den gemensamma Kostnämnden mellan Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län har godkänt Kost förslag till nytt koncept för patientmaten. Det nya systemet tas i drift 1 september och innebär en högre valfrihet för patienten samtidigt som tillagningen blir effektivare och svinnet minskar kraftigt.

À la carte meny med 20 olika alternativ

Vi vill att patienten ska hitta något gott att äta varje lunch och middag. Något som patienten är riktigt sugen på och längtar efter att få serverat. Därför kommer vi erbjuda en meny med 20 olika rätter att välja på vid varje lunch och middag. Det är samma rätter som serveras vid varje måltid vilket ger hög valfrihet men samtidigt möjligheten att äta en favorit flera gånger. Dessutom serverar vi en "rätt 21" som är olika vid varje måltid för att öka variationen för de patienter som ligger inne under en längre tid. Naturligtvis serverar vi även anpassade koster, allergikoster och rena önskekoster som ett komplement. För de som önskar finns det möjlighet att välja en av åtta olika desserter.

Personliga brickor till alla patienter

För att erbjuda vården bästa möjliga service dukar vi personliga brickor till varje patient. På så sätt får vården varm mat levererad samt att de slipper ta hand om disken. Vi vet att det inte räcker att servera varm, god mat utan det måste också se snyggt och aptitligt ut. För att höja upplevelsen dukar vi därför med ett färgglatt porslin. Till de som individuellt vill anpassa kryddningen finns salt och peppar med på varje bricka. Detta är speciellt viktigt då vi vet att mediciner och sjukdomstillstånd påverkar smaklökarna.

Minskat svinn och effektivare tillagningsprocess

Då vi serverar samma rätter vid varje måltid kommer matsvinnet minska kraftigt. Idag lagar vi mat på prognos och den mat som blir över kan inte återanvändas utan kastas. Det nya konceptet innebär att oanvänd mat serveras vid nästa dukning istället, vilket leder till ett nästan obefintligt produktionssvinn. Totalt beräknas systemet ge en besparing på -4,7% jämfört med dagens lösning.

Råvaror av hög kvalité

Sveaköket lagar våra kockar största delen av maten från grunden. Det ger oss möjlighet att påverka innehållet och undvika onaturliga tillsatser samtidigt som kvalitén på maten höjs. Sedan januari 2014 är Kost KRAV-certifierade för mat till patienter med en andel på drygt 35% ekologiska råvaror av de totala inköpen. Varje vecka lagar vi ungefär 20.000 portioner patientmat. Det kan låta mycket men vi jobbar hårt för att laga all mat med hjärta och omsorg. Vårt mål är att maten ska vara en höjdpunkt för alla våra "gäster".


Vid frågor rörande beslutet, kontakta:

Tommy Levinsson (s), ordförande Kostnämnden
021-175268, tommy.levinsson@ltv.se

Vid frågor rörande konceptet, kontakta:

Marcus Jonasson, verksamhetschef Kost
070-6177761, marcus.jonasson@ltv.se

Mer information finns även på www.kostsamverkan.se

 


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl