Kort väntan på ögonoperation i länet

I Västmanland är idag väntetiden för gråstarroperation cirka 2,5 månader.
- Långsiktig detaljplanering i alla led är förklaringen, säger Marie-Louise Klang, avdelningschef för ögonklinikens operationsavdelning vid Centrallasarettet i Västerås.
Ögonkliniken Västmanland är den enhet i Sverige där väntetiden till en gråstarrsoperation är som allra kortast. Redan 1996, då var väntetiden var upp till ett år, inleddes ett omfattande effektiviseringsarbete. Bland annat infördes ett så kallat Custom Pak, ett sterilpackat paket speciellt anpassat för just gråstarrsoperationer. I detta finns all den utrustning som behövs för operationen.
- Det var verkligen ett lyft, menar Marie-Louise Klang. Med Custum Pak kunde vi snabbt och drastiskt minska tiderna mellan operationerna. Idag tar en gråstarrsoperation mellan åtta och femton minuter, och tack vare Custom Pak blir omdukningstiden mellan operationerna inte mer än knappt tio minuter. Med de här förutsättningarna kan ögonkliniken genomföra ungefär 25 katarakt- eller gråstarrsoperationer per dag.
Rationaliseringen börjar redan i hemmet
Inom ögonkliniken är medvetenheten om alla delars betydelse stor. Inte minst viktigt är att samarbetet mellan operation och dagvårdsavdelning fungerar smidigt. Man lägger stor vikt vid det förberedande arbetet med patienten, ett arbete som börjar redan i hemmet och kan utföras av patienten själv. Pupillvidgande ögondroppar och ev. lugnande tablett som ska tas strax före avfärd till sjukhuset, sänds hem till patienten tillsammans med kallelsen till operation. Patientens ögonpupiller är därmed vidgade redan vid ankomsten till dagvårdavdelningen, en förutsättning för att operationen ska kunna genomföras.
- Tack vare det här går förberedelserna på dagvårdsavdelningen mycket snabbt och patienten behöver bara komma en halvtimme före beräknad operation, säger Marie-Louise Klang.
Hela kliniken fungerar effektivt
Tack vare ett ständigt pågående utvecklingsarbete där både mottagningsverksamhet och operationsverksamhet är med fungerar hela kliniken bra med korta väntetider för alla patientgrupper. Ögonklinikens chef Gun Söderholm lyfter fram tre viktiga delar i utvecklingsarbetet:
· Vi har byggt om våra lokaler vid enheten i Västerås för att säkerställa ett så optimalt flöde och omhändertagande av patienter som möjligt på vår egen operations- och dagvårdsavdelning.
· På mottagningen har vi analyserat patientflödet på enheten. Vi har bestämt oss för att prioritera remisser för att undvika långa remissköer. Beroende på den medicinska frågeställningen ger vi patienten tid hos den ögonläkare som behärskar den aktuella frågeställningen bäst. Vid återbesök är patient-läkarkontinuitet en ledstjärna.
· Vi har skapat team av ögonsjuksköterskor, ortoptister och ögonläkare som tillsammans tar hand om olika patientgrupper inom ögonsjukvården: barn/skelning, grön starr, diabetes, makulasjukdomar(gula fläcken). Inom teamen fördelas arbetet på ett sådant sätt att vi kan säkerställa ett så effektivt och kvalitativt bra arbete som möjligt.
- Detta utvecklingsarbete måste fortsätta oavbrutet för att inte köer ska uppstå igen. En utbredd medvetenhet om problematiken, ett dynamiskt klimat på kliniken och en starkt motiverad personal är några av förutsättningarna för det fortsatta förändringsarbete som vi vet är nödvändigt för att kunna leva upp till morgondagens krav, säger klinikchef Gun Söderholm.
För ytterligare information kontakta:
Gun Söderholm, klinikchef, 021-174150
Arne Öhrström, överläkare, 021-17 37 84
Marie-Louise Klang, avdelningschef, 021-174139
Mari Vallin, verksamhetsutvecklare, 021-174763
Bengt Svensson, kataraktkirurg, 021-175371
Läs mer på
www.skl.se - klicka på Vårdgaranti