2021-05-27 11:00Pressmeddelande

Kompetensutvecklingsprojekt ger besökskraft

Under våren 2020 beviljades Region Västmanland med samverkansparter medel från svenska ESF-rådet för att driva en satsning på kompetensutveckling inom besöksnäringen. Hittills har man genomfört utbildningsinsatser för fler än 300 individer.

Restriktioner, permitteringar och höga varseltal är några av de utmaningar som besöksnäringen stått inför under pandemin. För att stärka branschens utveckling och attraktionskraft erbjuder projekt Besökskraft företag inom näringen kostnadsfri kompetensutveckling av personal och en chans för individer att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

Detta projekt kom till under våren 2020 när vi såg hur hårt drabbad besöksnäringen blev. Branschen är extremt viktig för länets utveckling och sysselsättning och för oss som bor och lever här, så vi ville göra något för att stötta den. Nu har projektet varit igång i snart ett år och vi är glada att redan se resultat av kompetensinsatserna hos de deltagande företagen”, säger Charlotta Larspers, utvecklingsledare näringsliv och kompetensförsörjning, Region Västmanland.

Under våren 2021 har totalt 334 chefer och medarbetare på sexton företag i Västmanland, Östergötland och Örebro län deltagit i utbildningar inom ledarskap och medarbetarskap.

Vi är nöjda med att vi har kunnat genomföra så många utbildningar på kort tid. Det är också glädjande att se när utbildningarna uppskattas. I utvärderingar berättar deltagarna att de tar med sig en ökad känsla av samhörighet, att de bättre ser sin egen roll i verksamheten, att de fått konkreta verktyg för att driva förändringsarbete och att de utvecklats i sin ledarroll, säger Maria Granberg, huvudprojektledare, Handelskammaren Mälardalen.

I höst inleds nästa steg med yrkesspecifika spetsutbildningar för att möta företagens behov av kompetens framåt. Det handlar bland annat om utbildningar inom specialiserad matlagning, hygien och smittskydd, revenue management och digital mötesrådgivning och projektledning. Målet är att man vid projektets slut ska ha kompetensutvecklat fler än 600 individer.

Utöver konkreta utbildningsinsatser riktade mot individerna bedrivs även utvecklingsarbete på organisationsnivå och en serie kunskapshöjande event som på olika sätt stärker företagens förmåga till strategisk kompetensförsörjning. I projektmålen ingår dessutom resultat på strukturnivå, där ett långsiktigt arbete för att stärka samverkan mellan besöksnäringen och de system som stöttar individens kompetensutveckling blir viktigt.

Fakta

Projekt Besökskraft drivs för att stärka besöksnäringen i Västmanland, Östergötland och Örebro län. Region Västmanland är projektägare och driver satsningen i samverkan med Handelskammaren Mälardalen, Region Östergötland och Region Örebro län. Projektet pågår mellan juli 2020 och december 2022 och finansieras med 12,2 miljoner från Europeiska socialfonden.

Läs mer om projektet här.

Deltagande företag i Västmanland: Färna herrgård, The Steam Hotel, Aros Congress Center AB, Aros Congress Center Holding AB, Plaza Hotel, Elite Stadshotellet Västerås, Sala Silvergruva, Orresta Golf & Konferens.

Kontakt:

Charlotta Larspers
Utvecklingsledare näringsliv och kompetensförsörjning, Region Västmanland.
Tel: 021-481 82 58
E-post: charlotta.larspers@regionvastmanland.se

Maria Granberg, huvudprojektledare, Handelskammaren Mälardalen
Tel: 073-270 67 94
E-post: maria.granberg@handelskammarenmalardalen.se



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.