2020-11-02 07:00Pressmeddelande

Kompetenssatsning ska stärka länets besöksnäring

Region Västmanland driver på utveckling av kompetens inom besöksnäringen för att lindra pandemins effekter på branschen. Femton besöksnäringsföretag i Västmanland, Örebro län och Östergötland deltar just nu i en tvåårig kompetenssatsning med fokus på ledar- och medarbetarskap, branschspecifika utbildningar och långsiktig strategisk kompetensförsörjning.

Många branscher har drabbats svårt ekonomiskt av covid-19 pandemin. En av de hårdast drabbade är besöksnäringen där företag har tvingats ta stora varsel- och permitteringsåtgärder. För att lindra de ekonomiska konsekvenserna på näringen och stärka individers ställning på arbetsmarknaden beviljades Region Västmanland tillsammans med Handelskammaren Mälardalen, Region Örebro län och Region Östergötland under våren medel av svenska ESF-rådet för en satsning på kompetensutveckling av personal inom besöksnäringen.

Vi är glada över att ha fått till det här projektet på kort tid så att vi tillsammans kan stärka denna utsatta bransch och skapa en hållbar besöksnäring. Det kommer att göra stor skillnad för de cirka 600 individer totalt som får chansen att delta i projektet, men även för utvecklingen av branschens attraktionskraft och långsiktiga kompetensförsörjning, säger Charlotta Larspers, projektledare näringsliv och kompetensförsörjning, Region Västmanland.

I oktober gick projektet in i genomförandefasen och utbildningsinsatserna startar efter årsskiftet. Utbildningarna kommer baseras på kompetensbehovsanalyser genomförda av de deltagande företagen. Det rör sig om insatser inom bland annat ledarskap, medarbetarskap och digitalisering men även branschspecifika utbildningar som till exempel gastronomi, dryckeskunskap och marknadsföring.

Utöver kompetensinsatser på individnivå kommer vi även stärka företagens förmåga att arbeta med strategisk kompetensförsörjning, till exempel utveckling av arbetsgivarvarumärket eller av rutiner för handledning och introduktion av nya medarbetare. Vi har också som mål att stärka samverkan med utbildningsystemen för att säkra att utbildningar leder till de kompetenser och färdigheter som branschen efterfrågar, berättar Maria Granberg, huvudprojektledare, Handelskammaren Mälardalen.

Projekt Besökskraft pågår mellan 1 juli 2020 och 31 december 2022. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden och drivs av Handelskammaren Mälardalen i samverkan med Region Västmanland (projektägare), Region Örebro län och Region Östergötland. Man har tilldelats 12,2 miljoner kronor. Läs mer om projektet: länk

Följande företag medverkar i projektet

- Västmanland: Färna herrgård, Steam Hotel, Aros Congress Center AB, Aros Congress Center Holding AB, Plaza Hotel, Elite Stadshotellet Västerås, Sala Silvergruva, Orresta Golf & Konferens

- Örebro län: Conventum, Elite Stadshotellet Örebro, Loka Brunn, Gustavsvik Resort

- Östergötland: Vadstena Klosterhotell, The Lamp Hotel, Östgöta Kök

Fakta:

Svenska ESF-rådet arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet och fördelar medel från Europeiska socialfonden. De är till för att stärka sysselsättningen i Europa och finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser.

Kontaktuppgifter:

Charlotta Larspers
Projektledare Näringsliv och kompetensförsörjning, Region Västmanland
Tel: 021-481 82 58
E-post: charlotta.larspers@regionvastmanland.se

Maria Granberg
Huvudprojektledare, Handelskammaren Mälardalen
Tel: 073-270 67 94
E-post: maria.granberg@handelskammarenmalardalen.se


Ämnen: Covid-19

Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.