2020-06-12 07:45Pressmeddelande

IVA ger lägesbild i pandemin

IVA ger lägesbild i pandemin

Det är försommar, samhället öppnar försiktigt upp och vissa reserestriktioner lättas men pandemin är långt ifrån över – och det märks tydligt på Intensivvårdsavdelningen i Västerås.

Nu under sommaren och efter vårens restriktioner när fler vill röra sig ute i samhället är det viktigt att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen. Vården ska klara av att hantera både  patienter som är inlagda med covid-19 och samtidigt kunna ta hand om patienter som precis som annars behöver intensivvård vid akuta sjukdomstillstånd eller till exempel trafikolyckor.  Vården har nu ett utökat uppdrag jämfört med tiden före Covid 19.

Den 9 juni hade vi 10 patienter på IVA i Västerås, samtidigt som vi vårdade 6 andra patienter. Det är exakt dubbelt så många som vi kan vårda i vanliga fall. Mina budskap till alla västmanlänningar är att hålla i: vi måste fortsätta följa myndigheternas rekommendationer, kom ihåg att hålla fysiskt avstånd. Det räddar liv och minskar belastningen på sjukvården och våra medarbetare, som så väl behöver semester och återhämtning i sommar, säger Håkan Scheer, Verksamhetschef Intensivvårdsavdelningen Västerås.

Intensivvården påverkar annan vård

Vården av personer med covid-19 har stor påverkan på annan vård i regionen och intensivvården är resurskrävande. Under rådande pandemi har IVA delvis bemannats med personal från andra verksamheter, framförallt från operationsavdelningarna i Västerås och Köping, vilket bland annat lett till neddragningar av planerade operationer, till exempel knä- och höftproteser, ryggoperationer, ljumskbråck och gastric bypass.

Kontaktperson:

Håkan Scheer, Verksamhetschef Intensivvårdsavdelningen Västerås.
Tel. 021 – 17 48 59

Håkan Scheer tillgänglig för intervjuer på telefon idag 12 juni mellan kl. 10.15 och 11.00

Film från intensivvårdsavdelningen i Västerås

På grund av det rådande besöksförbudet inom Region Västmanlands vårdavdelningar tar regionen inte emot besök av anhöriga eller till exempel press. Med anledning av det har en film från intensivvårdsavdelningen i Västerås tagits fram. Filmen visar arbetet på IVA som är resurskrävande och kräver mycket personal. Det handlar både om respiratorer och utrustning och behovet av intensivvårdsutbildad personal.

I filmen medverkar Alexander Larsson, läkare och Anna Lundell, intensivvårdssjuksköterska.



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.

Relaterad media