För tredje året tar Region Västmanland emot cirka 50 ungdomar i nionde klass för praktisk arbetslivsorientering, prao. I mitten på oktober fick de första eleverna lära sig mer om och prova på arbete i regionen.
I regionen arbetar fler än 7 000 personer på över 300 olika arbetsplatser. För att få en förståelse för bredden av regionens uppdrag anordnar Region Västmanland en praovecka för ungdomar i årskurs nio. Under veckans första del får ungdomarna gå på studiebesök och föreläsningar. Under besöken får de träffa yrkesverksamma personer och besöka olika arbetsplatser. Syftet med veckan är att ge inspiration inför framtida utbildnings- och yrkesval.
Sista delen av veckan får eleverna praoa på en arbetsplats. Exempel på arbetsplatser som tar emot elever är sjukhuset i Sala, Hjälpmedelscentrum i Västerås och Kirurgkliniken i Västerås.
Vi är stolta över vår avdelning och vill gärna visa upp ett gott exempel på en bra arbetsplats. Vi har ett fantastiskt arbete och hoppas fånga upp blivande kollegor. Vi har mycket erfarenhet av vården och har mycket att ge unga i början på arbetslivet. Det är roligt att ta emot praoelever och vi utvecklas och växer av att se andra utvecklas och växa, berättar Tina Gustafsson, enhetschef kirurgavdelning 8.
Carina Klasson är enhetschef på Avdelning 1 i Sala. Hon tar emot ungdomar som får praoa två dagar på sjukhuset på sin hemort. Så här berättar hon om varför det är viktigt att ta emot praoelever:
Vi tycker att vårt jobb är fantastiskt roligt och intressant, därför vill vi visa den unga generationen hur det kan vara att jobba hos oss. Ungdomar behöver få en verklig bild av hur det ser ut i arbetslivet. Kanske lyckas vi också fånga deras intresse så att de en dag kan bli våra nya kollegor!
Avslutningsvis säger Tina Gustafsson:
Jag tycker att alla vi inom sjukvården har ett ansvar för framtiden och att ta emot studenter och elever och introducera dem i arbetslivet. Här måste vi hjälpas åt. Vi har ett betydelsefullt arbete där vi känner att vi gör skillnad varje dag för våra patienter. Det är stort.
Samordnad prao har anordnats i Region Västmanland sedan 2022. Följande program erbjuds under de gemensamma dagarna 2024:
Eleverna uppskattar dagarna, i utvärderingen från 2023 anger hela 95 procent att de lärt sig mer om arbetsplatser och de roller som finns i en region.
Tina Gustavsson, Enhetschef kirurgavdelning 8
021-17 65 70, tina.gustafsson@regionvastmanland.se
Carina Klasson, Enhetschef avdelning 1, Sala
022-45 82 90 Carina.klasson@regionvastmanland.se
Frida Proos, HR Strateg
021-17 62 56, frida.proos@regionvastmanland.se
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.