2023-12-08 08:22Pressmeddelande

Inför politikerbeslut: Underlag för beslut om framtidens vård tas fram  

Den faktainsamling som ledningen i Hälso och sjukvårdsförvaltningen genomfört ska nu analyseras och bli till förslag om hur Västmanlands hälso- och sjukvård behöver förändras för att möta invånarnas behov med de resurser regionen har till sitt förfogande.  

Med kloka förändringar och förbättringar kan vi skapa vård där både arbetssätt och kvalitet blir bättre – samtidigt som vårdens resurser räcker när behoven ökar i en verklighet med snabb medicinsk och teknisk utveckling, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.   

13 februari – regionfullmäktige

Fyra utredningar har undersökt hur många patienter som vistas på och passerar mellan olika nivåer i hälso- och sjukvården i förhållande till hur mycket resurser som krävs. Som input till det kommande förslaget om vårdens utveckling till 2029 finns också intervjuer och enkäter med invånare, samt medskick från hälso- och sjukvårdsverksamheterna. Resultaten utgör nu ett arbetsmaterial som ska analyseras och formas till ett förslag till beslut att presentera för regionpolitikerna. Därefter pågår det politiska arbetet fram till den 13 februari då regionfullmäktige väntas fatta beslut.  

Utgångspunkten i hur vården behöver utvecklas är att man ska erbjudas vård där den kan bedrivas effektivt och med högsta kvalitet. Den vård man behöver ofta ska finnas så nära som möjligt. Men samtidigt behöver man vara beredd på att åka lite längre för vård som behövs mer sällan och kräver speciell kompetens, säger Lars Almroth.  

52 intervjuer och över 400 enkätsvar

Utöver utredningarna genomfördes 52 intervjuer med invånare från hela länet. Och via 1177.se och Facebook publicerades en kortfattad enkät som fick över 400 svar. Frågorna i undersökningarna handlade om hur vården ska möta invånarnas behov på bästa sätt. Svaren i såväl intervjuerna som i den digitala enkäten var samstämmiga:   

• Man föredrar att träffa samma läkare eller vårdpersonal för vård som söks vid upprepade tillfällen för samma sak. Det ger trygghet och tillit.  

• Man ser positivt på att delta i sin egen vård – under förutsättning att man får rätt stöd. Det finns en stor vilja och öppenhet för digitala lösningar, till exempel att kunna sända in egna prover och mätvärden.    

• Man ser det som viktigt att få vård snabbt – här och nu. Flexibilitet och olika vägar in i vården är också viktigt. Vid behov av akutsjukvård efterfrågas tydligare steg och nivåer, för att snabbt få hjälp på rätt plats.  

Delade meningar om åka lite längre för sällanvård

Invånarundersökningarna visar också att det finns delade meningar om att åka lite längre för vård som krävs mer sällan. Hälften av de svarande säger att de är beredda att göra det, medan den andra hälften är tveksam eller svarar nej.   

Det är värdefullt att få invånarnas input och det är högt engagemang kring de här frågorna. Vården är en så viktig del i samhället och utvecklingen av den hänger tätt samman med vilka förväntningar vi har på oss. Vi vet att många vill göra mer själva i sin vård samtidigt som vården måste vara riktigt bra för dem som behöver mest hjälp, säger Lars Almroth.  

 Nu arbetar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vidare med analys och formandet av ett förslag för hälso- och sjukvårdens utveckling. Förslaget kommer sedan att gå vidare till politisk beredning och landa som ett ärende i hälso- och sjukvårdsnämnden i slutet av januari och sedan i regionfullmäktige den 13 februari.   

Utredningarna blir offentliga tisdag den 12 december.  

Kontakt:

Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör

Telefon: 021-17 40 40

 



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.