2020-10-27 06:30Pressmeddelande

Inför allhelgonahelgen: Så undviker du trängsel på kyrkogården

Behovet av att besöka nära och kära och de vi mist är större än någonsin. För att alla på ett tryggt sätt inför stundande Allhelgonahelg ska kunna besöka begravningsplatser, kyrkogårdar och minneslundar uppmanar Region Västmanlands smittskyddsläkare att försöka undvika risken för trängsel.

Allhelgonahelgen är en helg då många traditionellt besöker minneslundar, kyrkogårdar och begravningsplatser. Trängsel kan uppstå på kyrkogårdarna men också i kollektivtrafiken och på parkeringar. För att alla som önskar ska kunna besöka gravar och minneslundar på ett tryggt sätt behöver vi alla hjälpas åt att minska trängseln.

Nu uppmanar regionens smittskyddsläkare alla invånare i Västmanland att i möjligaste mån sprida ut sina besök på kyrkogårdar och minnesplatser under hela allhelgonaveckan.

Pandemin har inneburit förluster och stora förändringar för många av oss. Behovet att minnas de som stått oss nära är stort, men försök om möjligt att välja en annan dag än just allhelgonahelgen för ditt besök. Om vi sprider ut våra besök skapar vi utrymme för alla som vill besöka sin minnesplats samtidigt som vi minskar risken för smittspridning, säger Jan Smedjegård, Smittskyddsläkare, Region Västmanland.

Några råd och rekommendationer inför Allhelgonahelgen

  • Stanna hemma om du har förkylningssymtom, även om du bara känner dig lite sjuk. Besök minnesplatsen när du blivit frisk
  • Sprid om möjligt ut besök på kyrkogårdarna under hela allhelgonaveckan
  • Cykla eller gå till begravningsplatsen om du har möjlighet
  • Undvik att resa kollektivt. Det finns risk för trängsel på bussarna om många vill besöka begravningsplatserna samma dagar och tider
  • Tänd ett ljus hemma eller välj en annan plats för din minnesstund
  • Tänd ett ljus via någon av de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder
  • Det är fortsatt viktigt att vid minsta förkylningssymtom stanna hemma från jobbet och skolan samt avstå från fritidsaktiviteter

Kontakt

Jan Smedjegård. Smittskyddsläkare. Region Västmanland
E-post: jan.smedjegard@regionvastmanland.se
Tel: 021-17 51 21


Ämnen: Covid-19

Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.