Region Västmanland satsar nu inom flera områden för att säkra bemanningen och utvecklingen av vårdverksamheten. Inom hälso- och sjukvården, liksom inom övriga delar av välfärden, är det inte möjligt att långsiktigt lösa de utmaningar vi står inför genom att bli fler eller att springa fortare. För att klara kompetensförsörjningen idag och i framtiden behöver vi skapa nya sätt att jobba, också för att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och ge invånarna i Västmanland en god vård.
Den satsning vi gör nu handlar om att flytta en del av kostnaderna för hyrpersonal till vår egen personal som i sin tur säkrar vården för invånarna i Västmanland, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Genom utveckling av arbetsuppgiftsväxling inom vården och i den vårdnära servicen möjliggörs att rätt kompetens finns tillgänglig och att vi använder den kompetens som finns på rätt sätt. Uppgiftsväxling handlar om att skifta arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier så att fler kan göra mer av till exempel omvårdnads och behandlingsarbete. Yrkesgrupper där det råder brist kan lämna ifrån sig arbetsuppgifter till andra kategorier. Vi har startat upp ett arbete för att ta fram en modell framför allt i dygnet-runt-verksamheten. Samtidigt ser vi också över kompetensutveckling, rutiner, dokumentation och schemaläggning i syfte att jobba mer effektivt.
För att klara vårt uppdrag behöver vi använda alla medarbetares potential och kompetens. Framför allt handlar det om att jobba mer tillsammans i arbetslagen och kring patientens behov samt i hela vårdsystemet, både inom och utom sjukhuset, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Bemanningssituationen är utmanande inom flera professioner. Störst brist ser vi i yrkesgrupperna biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inom dygnet-runt-verksamheter. Som ett led i att säkra bemanningen så gör vi nu efterfrågade satsningar på ersättning till dessa grupper. Biomedicinska analytiker har fått en förstärkning i den ordinarie löneöversynen Sjuksköterskornas ersättning förstärks med 40 % för tiden de jobbar kväll, natt och helg. Ersättningens storlek baseras på hur mycket arbete som förlagts på kvällar, nätter och helger. Vi vill på detta sätt stärka upp ersättningen där vi har svårast att bemanna och har hyrpersonal i verksamheten.
En viktig aktivitet i utvecklingen av vården är att på olika sätt bredda och utveckla kompetensen hos våra medarbetare. Våra medarbetare ska känna att de utvecklas på jobbet, att de jobbar med rätt saker och får rätt användning för sin kompetens, och är med och utvecklar verksamheten. Kompetensmodell som syftar till att växa i sitt yrke över tid och bli mer kvalificerad är ett exempel, ett annat är olika typer av specialistutbildningar. Dessa utvecklar vi nu inom flera yrkesgrupper.
Från 1 juli tar vi också tillfället i akt när undersköterskor ges möjlighet att ansöka om skyddad yrkestitel, att visa att de har en viktig formell kompetens att använda i arbetet med att skifta arbetsuppgifter, som är en del i vår utveckling mot nya arbetssätt. Tillsvidareanställda undersköterskor/skötare som jobbar patientnära och väljer att söka och beviljas skyddad yrkestitel får därför ett lönepåslag. Sammanlagt handlar det om potentiellt 1500 medarbetare.
Den långsiktiga bemanningen ska säkras med egen personal. Förändrade arbetssätt, arbetsuppgiftsväxling och förbättrade ersättningar ska förbättra arbetsmiljön och göra att fler vill arbeta hos oss och beroendet av hyrpersonal kan brytas. Bemanning med egen personal är nödvändig för att kunna erbjuda en säker vård av hög kvalitet nu och i framtiden. Att vara hyroberoende innebär att vi ska ha en stabil bemanning och klara vårt grunduppdrag med egna medarbetare, och att vi endast anlitar inhyrd personal som ett komplement vid tillfälliga arbetstoppar.
Satsningen för en vård oberoende av hyrpersonal är nödvändig och kommer att ge många positiva konsekvenser på sikt. Vi vill använda regionens medel till våra egna anställda och kunna ge våra invånare en bra kontinuitet i vården. Vi påbörjar nu ett målmedvetet arbete med att som första steg bli oberoende av hyrsjuksköterskor på vårdavdelningar från september, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör
Telefon: 021-17 40 40
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.