2016-10-18 13:35Pressmeddelande

​Gemensamt journalsystem i vården

null

Landstinget Västmanland har nu ett gemensamt journalsystem. I dagarna installerades journalsystemet Cosmic på den 18:e och sista privata vårdcentralen. Därmed har alla vårdcentraler i länet samma journalsystem som sjukhusen.

- Ett gemensamt journalsystem är bra för både patienterna och vården, säger landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP). Nu kan alla vårdcentraler enkelt se om en patient fått vård till exempel på akutmottagningen eller någon klinik på sjukhuset, och vilken vård som givits. De kan också snabbt se svar på prover och undersökningar. Det ger en bättre och säkrare vård.

Införandet av Cosmic - det mest använda journalsystemet i Sverige – startade 2009 i Västmanland. Först ut var sjukhusvården. Några år senare var turen kommen till primärvården där genomförandet inleddes med de landstingsdrivna vårdcentralerna.

Sista etappen var de privata vårdcentralerna. Projektet startade 2015 och omfattade 18 vårdcentraler samt Bergslagssjukhuset i Fagersta. Projektet har omfattat byte av samtliga datorer och skrivare samt utbildning av personalen – sammanlagt 600-700 personer.

- Införandet av Cosmic i primärvården har varit ett omfattande projekt. Det är skönt att vi nu är i mål. Ett gemensamt journalsystem är en långsiktigt värdefull investering för att förbättra hälso- och sjukvården i Västmanland, säger Pernilla Rinsell.

För mer information kontakta:

Pernilla Rinsell (MP). landstingsråd
021-17 43 57


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl