Öka kunskapen om hälsoläget för barn och unga samt utveckla stödet till föräldrar till barn med psykisk ohälsa. Det är några åtgärder som ingår i länets utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga de närmaste tre åren.
På onsdagen beslutade landstingsstyrelsen att ställa sig bakom utvecklingsplanen, som är en gemensam satsning av bland andra landstinget och länets kommuner.
– Nära samarbete mellan landstinget och kommunerna är avgörande för att vi på ett framgångsrikt sätt ska kunna hjälpa barn och ungdomar med sociala och psykiatriska problem, säger landstingsrådet Juha Rundgren (V).
Målgruppen för utvecklingsplanen är barn och ungdomar under 18 år med sammansatt social och psykiatrisk problematik. Syftet är en långsiktig samverkan och ansvarsfördelning mellan landstinget och kommunerna i länet.
– Det är viktigt att tidigt upptäcka barn med psykisk ohälsa och som avviker i sin utveckling. Genom att tidigt få upp ögonen för dessa barn och unga har vi större möjligheter att kunna ge dem adekvat hjälp, säger Juha Rundgren.
Utvecklingsplanen behandlas på landstingsfullmäktiges möte den 19 november.
Juha Rundgren, landstingsråd
021- 17 46 84
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.