Ett förslag på ny lokalförsörjningsplan för Västmanlands sjukhus Köping är nu klar. Planen ska vara vägledande för kommande behov av renovering, avveckling av gamla byggnader och nybyggnation för framtidens vård i Köping.
Den 22 oktober behandlas lokalförsörjningsplanen i regionstyrelsen och beslut om att godkänna planen tas i regionfullmäktige i november.
Det är avgörande att vi nu skyndar på genomförandet av den nya lokalförsörjningsplanen, då den tidigare planen inte genomförts i tillräcklig omfattning. Den nya planen är särskilt viktig eftersom den förbereder oss för de kommande utmaningarna i vårdomställningen, vilket är av stor betydelse för den västra delen av länet, säger Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för fastighetsfrågor.
Lokalförsörjningsplanen för Köpings sjukhus har sin grund i nära vård och stödjer inriktningen för ett modernt närsjukhus i enlighet med målbilden för hälso- och sjukvården 2029. Planen säkrar funktionsmässiga och logistiska samband för patienter och personal. Den utgör grunden för attraktiva, hållbara och kostnadseffektiva vårdlokaler för vårdpersonal och patienter.
De ekonomiska ramarna för förändringen av sjukhuset är 1,8 miljarder kronor inklusive utrustning.
Tre alternativ
Under våren och hösten har en arbetsgrupp och styrgrupp arbetat fram tre alternativ hur de fysiska lokalerna på Köpings sjukhus bäst förvaltas. I samtliga alternativ moderniseras vårdavdelningar med flertalet enkelrum för förbättrad hygienisk standard och ökad integritet för patienter.
Styrgruppen* har övervägt de tre alternativen och förordar alternativ tre. För alternativ tre har arbetsgruppen tagit fram:
Styrgruppen förordar alternativ tre för att:
Lokalförsörjningsplanen är ett första steg i utvecklingen av framtidens vård i Köping. Planen omfattar tio år och sträcker sig fram till 2035. Omfattande planeringsarbete återstår där verksamheterna kommer involveras ytterligare.
I det valda alternativet kommer vården kunna bedrivas utan allt för stora störningar under byggtiden. Det är viktigt. Viktigt är också medarbetarnas delaktighet i utformningen av lokaler och verksamheter. Det här kommer bli bra, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistsjukvård.
*Styrgrupp:
Maria Linder, Regiondirektör – ordförande
Lars Almroth, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Agnetha Jonsson, Förvaltningsdirektör FSF
Katarina Simert, Ekonomidirektör
Stefan Rindetoft, Fastighetschef
Mer information
Richard Fallqvist (L), regionråd
Telefon: 0738-18 98 30
Malin Gabrielsson (KD), regionråd
Telefon: 021-17 40 55
Agnetha Jonsson, Förvaltningsdirektör
Telefon: 021-17 40 20
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.