Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vill satsa 1,6 miljarder kronor på att omvandla sjukhuset i Köping till ett modernt och effektivt närsjukhus. Det är en del av förslaget att utveckla hälso- och sjukvården i länet fram till 2029. Den 24 januari tar hälso- och sjukvårdsnämnden ställning.
Vi föreslår en tydlig satsning på nära vård för att på så sätt skapa förutsättningar för att klara utmaningarna som gäller åldrande befolkning och brist på utbildad personal, samt dämpa kostnadsutvecklingen. En förstärkt närsjukvård ger mer jämlik vård och minskar behovet av dyr specialistvård och inläggningar på sjukhus, vilket stöds både av forskning och våra egna projekt inom nära vård, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Strukturförändringarna som föreslås möjliggör ekonomiska satsningar på nära vård med 47 miljoner kronor per år och byggstart av ett modernt och ändamålsenligt närsjukhus i Köping. Investeringen beräknas till 1,6 miljarder kronor. Västmanlands nya akutsjukhus i Västerås, som står klart 2029, utgör också en viktig del i den framtida strukturen då det kommer att täcka hela länets behov när det gäller specialiserad akutsjukvård samt operationer. Risk och konsekvensanalyser i syfte att arbeta igenom och eliminera risker, pågår parallellt med den politiska processen.
Genom att göra en genomgripande satsning på närsjukhus i Köping kan vi komma igång med investeringar för 1,6 miljarder kronor samtidigt som vi kan dämpa kostnadsutvecklingen, säger Lars Almroth.
Att flytta operationsverksamhet och specialiserat akut omhändertagande från Köping ger minskade investeringskostnader med 1,2 miljarder kronor, vilket innebär 88 miljoner kronor lägre kostnader för drift och hyra per år.
Förslaget i korthet:
Satsning på 47 miljoner per år till nära vård/primärvård – vårdcentralerna ska vara mer tillgängliga för akuta besök samt erbjuda kontinuitet för personer med kroniska sjukdomar.
Satsning på ökad tillgänglighet under jourtid på vårdcentraler i områden med högt söktryck.
Vårdavdelningen i Fagersta blir kvar tack vare att resurser frigörs genom att integrera röntgen och laboratorium i vårdverksamheten.
17 miljoner kronor satsas på fler ambulanser samt mer prehospitalt näravårdarbete. Det blir möjligt genom att ändra det koncentrerade akuta omhändertagandet.
Diagnostiken i Köping får mer resurser för att möta behoven hos invånarna, vilket minskar behovet av att köpa undersökningar.
Digitaliseringen möter invånarnas önskemål att vara mer delaktiga i vården, men ökar också tillgängligheten och frigör resurser till dem med störst vårdbehov.
Genom satsningar på nära vård beräknas länsbehovet av vårdplatser minska.
Med en miljard i underskott behövs genomgripande strukturella förändringar så vi inte fortsätter driva vården med medel vi inte har. Det går att vända den här utvecklingen genom förändrade arbetssätt och ett utvecklat vårdutbud, för att skapa ökad kvalitet och tillgänglighet för invånarna i Västmanland, säger Lars Almroth.
För mer information:
Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör
Telefon: 021 - 17 40 40
Dokument:
Läs handlingarna till hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2023-01-24
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.