2019-05-29 11:29Pressmeddelande

Förbättrad respiratorbehandling vid sövning

DescriptionDescription

Risken för komplikationer vid sövning kan minskas med en enkel inställning i respiratorn. Det visar en avhandling från Uppsala universitet och Centrum för klinisk forskning i Västerås.

– Ett utandningsmotstånd bör användas till alla som sövs eftersom vi ser så tydliga och bra effekter på lungorna under sövning, säger Erland Östberg, överläkare vid Operationskliniken och forskare vid Centrum för klinisk forskning.

De flesta patienter som sövs utvecklar sammanfallna lungavsnitt, så kallade atelektaser. Dessa försämrar syresättningen och kan öka risken för komplikationer, till exempel lunginflammationer. Detta gäller alla som sövs, men risken är störst för äldre, överviktiga och multisjuka som genomgår stora operationer.

Olika metoder har föreslagits för att undvika atelektasutveckling, men det har saknats kunskap om hur effektiva de är och vilken metod som bör rekommenderas vid sövning av friska människor.

Avhandlingen innehåller resultat från flera studier som har undersökt en metod som används inom intensivvården för patienter som behöver respiratorvård. Den innebär att patienterna får ett utandningsmotstånd, PEEP, för att öka lungvolymen och minska atelektaser. Att metoden fungerar inom intensivvården är dokumenterat, men ny forskning tyder alltså på att PEEP har god effekt även på friska lungor.

– Våra studier har på olika sätt undersökt effekten av PEEP under sövning. Resultaten är tydliga och visar att med hjälp av PEEP kan lungornas volym bibehållas. Då motverkas bildandet av atelektaser och lungorna kan därför fungera normalt under sövningen, säger Erland Östberg.

Avhandlingen talar alltså för att alla som sövs bör få ett utandningsmotstånd.

– Även om det är ovanligt med lungkomplikationer hos friska människor som sövs, är det ändå viktigt att sövningen sker med den absolut bästa metoden.

För mer information kontakta:

Erland Östberg, medicine doktor och överläkare vid Operationskliniken samt forskare vid Centrum för klinisk forskning
E-post: erland.ostberg@regionvastmanland.se
Tel: 021-17 30 00 (vx)



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.