Andelen unga tjejer i Västmanland som rapporterar att de mår bra minskar jämfört med för ett par år sedan. Det visar den stora undersökningen Liv och Hälsa Ung som för nionde gången har undersökt hälsotillståndet bland unga.
- Vad det beror på vet vi inte säkert. Resultaten ser liknande ut i grannlänen. Vi måste analysera djupare innan det går att presentera någon förklaring, säger Fredrik Söderqvist på Kompetenscentrum för Hälsa, Landstinget Västmanland.
Av undersökningarna 2012 och 2014 framgår det att de flesta unga i Västmanland mår bra eller mycket bra. Det är bland unga tjejer och i synnerhet i årskurs 9 där det sker en dipp neråt på hela 7 procentenheter, från 77 till 70.
- Sedan vi startade med undersökningarna 1995 har trenden varit neråtgående för unga tjejer, med en viss återhämtning åt rätt håll efter 2006. Men nu är vi tillbaka på ungefär samma siffror som för tio år sedan, konstaterar Fredrik Söderqvist.
När det gäller framtidstron så är den oförändrad för pojkar men viker neråt för flickor. I årets undersökning uppger 78 procent av flickorna att de ser ganska ljust eller mycket ljust på framtiden medan motsvarande siffra för pojkar är 85 procent.
Pojkarna i undersökningen utmärker sig dock när det gäller övervikt och fetma. Mellan 2004 och 2012 ökade andelen feta och överviktiga pojkar markant, men minskade till 2014. Bland flickor har andelen varit mycket lägre hela tiden. Nu är en av fem pojkar i Västmanland fet eller överviktig till skillnad mot en av fyra för ett par år sedan.
- Det är naturligtvis en glädjande förbättring, men andelen överviktiga är fortfarande hög, påpekar Fredrik Söderqvist.
Däremot minskar andelen som dricker alkohol. Totalt handlar det om en minskning med cirka 20 procentenheter de senaste tio åren. Och det bland båda könen.
- Det är framför allt efter 2008 som alkoholkonsumtionen minskat, konstaterar Fredrik Söderqvist.
För ytterligare information läs nyhetsbrevet om de första resultaten på www.ltv.se/lhu2014 eller kontakta: Fredrik Söderqvist, 021-17 46
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.