2016-01-29 11:00Pressmeddelande

​Europeiskt innovationspris till landstingets nya patientmatsystem

null

Landstinget Västmanlands enhet Kost har åter uppmärksammats för sitt unika 28-rätters à la cartesystem för mat till patienter. Vid en prisutdelning i Tallin fick Kost ta emot Quality Innovation of the year Europé i kategorin hälso- och sjukvård.

- Det är med stor glädje och stolthet som vi i år lyfter fram Kost som utvecklat tydligt innovativa arbetssätt till förmån för sina kunder, säger Jerry Karlsson, VD för Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ.

Quality Innovation of the Year delas ut i nio länder till organisationer som kunnat presentera innovativa lösningar med klart identifierat kundbehov och medveten systematik.

- Det är kul att vi har ett så uppskattat och framgångsrikt system för mat till patienterna på våra sjukhus i Västmanland och Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger Kostnämndens ordförande Tommy Levinsson (S). Att vi dessutom kan kombinera kundnöjdheten med en kostnadseffektiv process och en minskad miljöpåverkan känns fantastiskt.

Kost nominerade projekt i korthet

Kost har infört en helt ny patientmatsmeny med 28 olika maträtter att välja på vid varje måltid för att patienterna hela tiden ska hitta något de tycker om. Det är samma maträtter som serveras vid varje måltid vilket ger stor valfrihet men samtidigt möjligheten att äta en favorit flera gånger.

Med det nya patientmatssystemet har Kost sparat drygt 6 miljoner kronor årligen, minskat svinnet med 84 procent och ökat kundnöjdheten med 15 procentenheter.

Systemet är sedan tidigare vunnit Götapriset för Sveriges bästa utvecklings- och kvalitetshöjande projekt inom offentlig sektor, klassats som “Best practice” av revisionsbyrån EY vid den senaste benchmarkingen mellan Sveriges landsting samt fått Landstinget Västmanlands miljöpris.

- Vi är så otroligt tacksamma för all den uppmärksamhet vi fått för vårt unika patientmatssystem, säger Marcus Jonasson, verksamhetschef på Kost. Jag och mina medarbetare är mycket stolta och hoppas nu på nya samarbeten med andra landsting och äldrevården i kommunerna.

Domarkommitténs motivering:

”En innovation som sätter kunden i fokus och ett bra exempel på effektiv hantering i kombination med en stor flexibilitet för kunden, standardisering och kundanpassning i samverkan. Med en mera effektiv styrning minskas både tiden för tillagning och kostnader samtidigt som patienternas nöjdhet ökat. Genom att kombinera fördelarna från befintliga leveranssystem som används inom svensk patientmat har Landstinget i Västmanland skapat ett helt nytt system för patientmatsprocessen med hög servicenivå, stor variation av maträtter och lågt tillagningssvinn.”

 

Se filmen om det uppmärksammade à la cartesystem för mat till patienter.

För mer information kontakta:

Marcus Jonasson, verksamhetschef Kost
021-17 30 00, Marcus.jonasson@ltv.se

Jerry Karlsson, Institutet för Kvalitetsutveckling - SIQ
031-7231706, jerry.karlsson@siq.se

Kost är en samverkan kring mat mellan Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Varje vecka lagar Kost nästan 25 000 portioner mat där huvuduppgiften är att leverera patientmat till sjukhusen i båda landstingen.


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl