Region Västmanland har beviljats 7,6 miljoner kronor från EU för ett projekt som ska stärka industrianställdas ställning på arbetsmarknaden. Satsningen är en av många kompetensutvecklingsprojekt som regionen driver för att stötta det västmanländska näringslivet.
Projektet, som går under namnet React-EU Industrilyft, kommer erbjuda kompetensutveckling till kvinnor och män på västmanländska små och medelstora industriföretag. Ny teknik, nya förutsättningar och mer komplexa kundkrav har gjort att det finns ett stort behov av ny kompetens hos industriföretagen. Pandemin har bidragit till att företag halkat efter med kompetensutvecklingen, och många har också organiserat om sina verksamheter – vilket skapar ytterligare behov av ny kunskap och kompetens.
Rekryteringsbehoven hos de västmanländska företagen är stora. Enligt Region Västmanlands förstudie är det just bristen på kompetens som är det största hindret för företagens tillväxt.
När man finns i ett litet land som Sverige är företagets förmåga till kompetensförsörjning den enskilt största framgångsfaktorn i den globala konkurrensen, säger Johan Stunz, projektledare för React-EU Industrilyft.
Men det är svårt att hitta personer med rätt kompetens. För de större industriföretagen är det inte ovanligt att rekrytera globalt, men för de mindre företagen är det inte lika lätt.
Geografisk placering, sned könsfördelning och förutfattade meningar kring vilka som bör jobba inom industrin är också några av orsakerna till att det blir svårt att rekrytera. Därför är det viktigt att man, samtidigt som man rekryterar nytt, tar vara på sin befintliga personal och erbjuder dem kunskap och lärande, hela livet, säger Charlotta Larspers, utvecklingsledare näringsliv och kompetensförsörjning, Region Västmanland.
Insatserna i projektet beräknas nå runt 3 600 individer fördelat på 22 företag. De skräddarsydda utbildningarna kommer att handla om till exempel ledarskap och medarbetarskap, digital mognad, operatörsunderhåll, LEAN och förbättringsarbete.
Under pandemin har vissa grupper fått stå tillbaka när det gäller kompetensutveckling, till exempel operatörer och montörer. Det känns häftigt att vi nu har ett projekt där det kommer läggas stort fokus på den här målgruppen, avslutar Johan Stunz.
Projektet finansieras av EU-kommissionens initiativ React-EU som är en förstärkning av anslagen till Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden för att motverka coronapandemins konsekvenser för Europas ekonomi. Projektet pågår mellan juni 2022 och april 2023.
De här företagen deltar: Arotech, Backer Calesco, Benteler, Bodycote Hot Isostatic Pressing, Bodycote Värmebehandling, Car o Liner, FVB, Fårbo Mekaniska, GKN, Interoc Akustik, Kadesjös, Kanthal, Lucchini Sweden, Mattsson Metal, MPROWE, Northvolt, OPW Global, Radscan, Twindej, Uponor, Voith och YARA.
Charlotta Larspers
Utvecklingsledare näringsliv och kompetensförsörjning
E-post: charlotta.larspers@regionvastmanland.se
Tel: 021-481 82 58
Johan Stunz
Projektledare
E-post: johan@nercia.se
Tel: 070-399 03 00
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.