2020-02-03 14:10Pressmeddelande

En väg in till barn- och ungdomspsykiatrin för rätt stöd och hjälp

Oavsett var i länet man bor ska det första besöket hos barn-och ungdomspsykiatrin ske vid den nya mottagningen BUP Start i Västerås. En standardiserad process och diagnostiskt verktyg ska ge snabbare och säkrare diagnostik.

​Det är viktigt att jobba standardiserat för att möjliggöra jämlik vård. Var du bor ska inte påverka, utan man ska få samma bedömning oavsett, säger Marie Frey, verksamhetsutvecklare.

Idag sker den allra första kontakten med BUP vid någon av de fyra öppenvårdsmottagarna i länet; Västerås, Köping, Fagersta och Sala. Men från och med den 3 februari är det BUP Start i Västerås som gäller.

Webbaserat frågeformulär

BUP Start ansvarar för rådgivning, bedömning och diagnostisering. Mottagningen hantera alla inkomna remisser och egen vårdbegäran via en standardiserad process som säkerställer att patienten får rätt hjälp och insats. Som underlag i bedömning används ett omfattande webbaserat frågeformulär som fylls i hemma av barn och förälder innan man får komma till BUP. Detta görs i syfte att upptäcka vanliga psykiatriska symtom och psykosociala riskfaktorer.

På mottagningen finns ett tvärprofessionellt team med sjuksköterskor, kuratorer, läkare och psykologer.  

Det blir BUP Start som bedömer alla inkomna remisser och det är till denna mottagning alla nya patienter kommer för sitt första besök. Patienter som har behov av fortsatt vård och behandling inom BUP får detta på den mottagning man tillhör, säger Anneli Blom, enhetschef för BUP Start.

Behandlingen på en av fyra mottagningar

De fyra öppenvårdsmottagningarna fokuserar fortsättningsvis sin verksamhet på vård och behandling. Bor barnet eller ungdomen i Norberg görs alltså det första besöket på BUP Start i Västerås och därefter flyttas han eller hon över till mottagningen i Fagersta om det finns behov av behandling.

De standardiserade instrument som används för bedömning vid BUP Start har tagits fram tillsammans med Centrum för Klinisk Forskning, CKF.

Alla patienter kommer att få en bred och omfattande bedömning vilket gör att vi tidigt kan upptäcka om det finns flera samtidiga problem. Därmed får vi ökade förutsättningar att planera vården på bästa sätt för våra patienter, säger Susanne Olofsdotter, psykolog.

Säkrare diagnostik

BUPs målsättning med den nya mottagningen är att öka patientfokus och tillgänglighet samt skapa snabbare och säkrare diagnostik. Arbetet i BUP Start ska stärka patientsäkerheten genom medicinsk prioritering och kunskapsstyrning samt öka evidensen och möjlighet till uppföljning.

Mer information om BUP Start finns på 1177.se eller Vårdgivarwebben

https://regionvastmanland.se/vardgivare/

Kontaktperson:

Anneli Blom. Enhetschef för BUP Start.
Tel. 021-17 56 28



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.