2020-02-14 12:05Pressmeddelande

Effektivare kraftförsörjning möjliggör ökad tillväxt i Västmanland!

Kapacitetsbegränsningar i elkraft en bromsande faktor i vår region.

Hösten 2019 pekades kraftförsörjningen ut som ett prioriterat område i Västmanland och övriga län i östra Mellansverige (ÖMS). Länen har nu gemensamt genomfört en nulägesanalys som visar att elnäten börjar bli en begränsande faktor för tillväxt och bostadsbyggande i flera län i området. I takt med ett ökande effekt- och energibehov på nationell nivå får elnätets överföringskapacitet allt större betydelse. Det finns exempel där företagsetableringar avbrutits på grund av bristande kapacitet i elnätet. 

- I det korta perspektivet kommer man att behöva neka anslutningar med mycket stora effektbehov i Västmanlands län. Däremot kommer verksamheter med effektbehov upp till 10-15 MW kunna anslutas beroende på placering i lokalnätet, säger Maria Linder, regional utvecklingsdirektör, Region Västmanland.

I närtid kommer det enligt nulägesanalysen att krävas tillfälliga lösningar på lokalnätsnivå vid stora (10-15 MW) anslutningar. Det kommer även krävas att regionnätet möjliggör överföring till lokalnätet så att inte flaskhalsen flyttas nedåt i systemet. Flaskhalsen på stamnätet in till ÖMS-området förväntas vara avhjälpt till 2028, då Svenska kraftnät arbetar med förstärkningar till Västerås inom Nord-Syd projektet. Redan till år 2021 sker fler förbättringar som ökar kapaciteten.

Flera faktorer påverkar elanvändning och effektbehov. Elektrifiering av bussar och personbilar samt elanvändning inom spår- och vägtrafik leder till ökade behov. Att bostadsbyggandet koncentreras till några städer samtidigt som elektrifiering av industri och etablering av nya elintensiva verksamheter sker skapar även det ökade behov. En motverkande faktor är att det sker en energieffektivering både inom bostäder och industrin. På kort sikt kan kapacitetsbrist hämma utveckling av nya stadsdelar och hindra etableringar av elintensiva verksamheter. På längre sikt kan det påverka omställningen av energisystemet.

Svenska kraftnät har kommunicerat att det finns begränsade möjligheter att öka försörjningen av städer inom samtliga län inom ÖMS med undantag för Örebro län där stamnätsoperatören inte har gått ut med någon bedömning.

Svenska kraftnät lyfter på en tregradig skala främst Stockholm, Uppsala och Västerås som områden vilka inte kan utöka sitt effektuttag. Dessa följs av Gävle och länen Södermanland samt Östergötland.

Region Västmanland tillsammans med regionerna i närliggande län har ett starkt intresse i frågor kring kraftförsörjning då det påverkar den regionala utvecklingen. Kraftförsörjning är också centralt för länets kommuner. Den studie som nu finns tillgänglig och kommande material bidrar till utformningen av Region Västmanlands arbete.

Kontaktpersoner:

Maria Linder. Förvaltningsdirektör. Regionala utvecklingsförvaltningen.
Tel. 021-17 65 73
E-post.maria.linder@regionvastmanland.se

Susanne Granat. Utvecklingsstrateg. Regionala utvecklingsförvaltningen
Tel. 021-17 36 97
E-post. susanne.granat@regionvastmanland.se

 



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.

Relaterad media