2022-11-11 07:05Pressmeddelande

Digitalt vårdrum i Fagersta för patienter osäkra på appar och smarta telefoner

Sedan maj i år har sjukhuset i Fagersta ett så kallat digitalt vårdrum som ger patienter möjlighet att möta vårdpersonal via nätet. Därmed kan även de som känner sig osäkra på appar och smarta telefoner ta del av digitaliseringens frukter.

​Det är vårt eget koncept som vi har utvecklat här i Fagersta. Appen Min hälsa finns ju för digitala vårmöten, men alla – främst äldre – har inte smarta telefoner eller känner sig osäkra på appar, säger Monica Vestlund, enhetschef på Medicinmottagningen, Västmanlands sjukhus Fagersta.

Sparar patienternas ork och energi

Hittills är det onkologipatienter i Fagersta med omnejd som kan kopplas upp till kliniken i Västerås via det digitala vårdrummet, och sedan ett par månader även patienter som är inskrivna vid njurmedicin i Köping. 

Alla former av vårdkontakter som inte kräver att en läkare eller någon annan vårdpersonal måste klämma, känna eller utföra någon övrig form av kroppslig undersökning kan klaras av i vårt digitala vårdrum. Det sparar tid och miljö, men även patienternas ork och energi. En cancersjuk slipper åka sjuktransport flera mil för ett möte som lika väl kan klaras av på hemmaplan! säger Monica Vestlund.

Bara att trycka på den gröna luren 

Ett av rummen på sjukhuset i Fagersta har inretts för att vara hemtrevligt, och utrustats med en dator som är direktuppkopplad mot den sjukvårdspersonal som är värd för mötet. När patienten är på plats rings han eller hon upp – och svarar då genom att trycka på den gröna telefonluren på skärmen varefter videomötet startar. Vårdpersonalen i Fagersta finns i närheten, och kan också rycka in och göra kompletterande undersökningar i rummet, till exempel ta blodtryck.

Patienterna får veta att de ska vara på plats en kvart före det digitala vårdmötet, och vi har lagt in en funktion så att personalen i Västerås eller Köping kan skriva in om de vill att vi ska göra någon form av fysisk undersökning på patienten före mötet, förklarar Monica Vestlund .

Det digitala vårdrummet vid Medicinmottagningen i Fagersta är ett intressant exempel på hur digitalisering kan nå fler. Eftersom människor är olika är det viktigt med ett flexibelt digitaliseringsarbete som kan utgå från skilda behov, kommenterar Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för digitalisering.

Målet: Samtliga kliniker

Onkologkliniken var först på att nappa på medicinmottagningens förfrågan, men Monica Vestlunds långsiktiga mål är att samtliga sjukhuskliniker förlägger en del av sina vårdmöten till det digitala vårdrummet.

För mer information:

Monica Vestlund, enhetschef, Medicinmottagningen
Västmanlands sjukhus Fagersta
Tel. 0223-472 52

Monica Vestlund  (FOTO: Region Västmanland)



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.