2020-12-17 09:00Pressmeddelande

Digital KBT - effektivt för att hantera svår oro vid covid-19

Ett stort antal människor i Sverige och världen har smittats av sjukdomen covid-19. Oron över sjukdomen kan för vissa personer helt ta över vardagen och få långsiktiga konsekvenser för hälsan.

För att begränsa smittspridningen har samhället på kort tid genomgått stora förändringar. Det är helt normalt att uppleva oro i en tid som den här, och de flesta behöver inga vårdinsatser.

Vissa personer utvecklar oro så pass mycket att den tar över vardagen. Personen kan känna oro hela dagarna och få sömn- och koncentrationssvårigheter. Om detta pågår en längre tid kan det leda till depressiva besvär, ångest, eller ökad användning av alkohol och droger, säger Mattias Damberg, Bitr. Hälso- och Sjukvårdsdirektör och Områdeschef Nära Vård, Region Västmanland.

Självhjälpsprogram för att hantera oro vid covid-19

En grupp forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm med tidigare erfarenhet av att behandla orosrelaterade problem har utvecklat ett digitalt självhjälpsprogram baserat på KBT, kognitiv beteendeterapi, som syftar till att minska oro kopplad till covid-19. Forskarnas studie som tydligt visade på minskad ohälsosam oro hos deltagarna i KBT-programmet har publicerats i Psychotherapy and Psychosomatics och finns nu tillgängligt via 1177 Vårdguiden. 

Det kostnadsfria självhjälpsprogrammet är utvecklat och vetenskapligt utvärderat av psykologer vid Karolinska Institutet. Det består av fem avsnitt med text, film, animationer, övningar och hemuppgifter att fylla i. Varje avsnitt tar ungefär tre dagar att arbeta med och programmet som helhet tar omkring tre veckor.

Det digitala självhjälpsprogrammet ”Hantera oro vid covid-19” genomförs på tre veckor och sköts helt av användaren själv utan någon kontakt med terapeut. Syftet med den digitala lösningen är i första hand att få till en lättillgänglig lösning som inte tar terapeutresurser från sjukvården, avslutar Mattias Damberg.

Hantera oro vid covid-19 tillgängligt via 1177 Vårdguiden

Från och med idag finns självhjälpsprogrammet tillgängligt för alla invånare i Västmanland via 1177 Vårdguiden.

För mer information, kontakta:

Mattias Damberg.
Bitr. Hälso- och Sjukvårdsdirektör. Områdeschef Nära Vård. Region Västmanland
Tel: 072-153 03 70
E-post: mattias.damberg@regionvastmanland.se



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.