2023-05-25 13:45Pressmeddelande

De får Region Västmanlands kulturstipendier

Årets kulturstipendier från Region Västmanland går till författaren Jessica Haas Forsling, filmskaparen Thobias Hoffmén, konstnären Martin Holm och koreografen Amanda Billberg. Årets hedersgåva går till musikläraren Lars Jauring.

Varje år delar Region Västmanland ut kulturstipendier och en hedersgåva till aktörer som på olika sätt har utmärkt sig och gjort viktiga insatser för kulturen i Västmanland. Stipendiaterna får 25 000 kronor vardera i stipendium.

Västmanland har ett rikt och varierat kulturliv där enskilda personers insatser är väldigt viktiga. Det är med stor glädje vi nu uppmärksammar några av dessa personer, säger Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för kulturfrågor.

Presentation av stipendiaterna

Författaren Jessica Haas Forsling som med ett personligt engagemang för minoritetsgrupper och historia ger ohörda röster en klar och tydlig ton. Jessica bor i Västerås och arbetar som journalist på Västmanlands läns tidning. År 2022 kom hon ut med den hyllade debuten Främmande fåglar.

Filmskaparen Thobias Hoffmén har en långvarig gärning dedikerad filmkonsten i länet och nationellt. Thobias bor och verkar i Västerås och arbetar professionellt som manusförfattare och regissör. Han har en bred portfolio med allt från SVT-serier till Melodifestivalen och ”Sune-filmerna”.

Konstnären Martin Holm förvandlar en dystopisk framtid till ett lekfullt nytt universum. Martin är född och uppvuxen i Köping och är verksam som bild- och formkonstnär. Han arbetar med måleri, kollage och skulptur kantat av återbruks-tematik och upptäcktsresande genom populärkultur, samtidsfilosofi och konsthistoria.

Koreografen Amanda Billberg sprider en stark närvaro av dans i hela Västmanland. Amanda bor i Västerås och är verksam som dansare och koreograf. Hon arbetar gärna kollektivt och med en kombination av poesi och rörelse. Utöver egen konstnärlig verksamhet är hon med i nätverk som främjar dansen i Västmanland.

Presentation av Lars Jauring som får årets hedersgåva

Musikläraren Lars Jauring bor i Arboga och arbetar på Västerås kulturskola. Han är sedan tio år tillbaka körledare för Västerås största kör Rock Everybody. Det är en kör där 200 pensionärer samlas varje tisdag för att sjunga sin ungdoms rockmusik. Lars visar tydligt att en person kan göra skillnad – genom ett långvarigt engagemang som skapar möjlighet för många människor i Västmanland att mötas i musiken, gammal som ung.

Kontakt

Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för kulturfrågor
073-818 98 30
richard.fallqvist@regionvastmanland.se

Karin Maingourd, verksamhetsutvecklare konst, kulturutveckling, Region Västmanland
076-696 73 89
karin.maingourd@regionvastmanland.se

 


Ämnen: Kultur

Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.