2021-08-26 13:30Pressmeddelande

De får Region Västmanlands kulturstipendier

Kultur- och folkbildningsnämnden i Region Västmanland beslutade på torsdagen den 26 augusti vilka som får regionens kulturstipendier och hedersgåvan 2021.

Regionens kulturstipendier och hedersgåva är viktiga. De visar den stora vikt som Region Västmanland lägger på kultur. De visar vi också regionens stora uppskattning över det fantastiska arbete som våra stipendiater och mottagaren av hedersgåvan har utfört. Den rika mångfald av kulturyttringar som speglas understryker tydligt betydelsen av kultur, säger ordföranden och regionrådet Agne Furingsten (L).

Stipendiaterna får 25 000 kronor vardera i stipendium.

För mig är det oerhört glädjande att få uppmärksamma och hedra dessa mycket förtjänta personer på detta sätt, avslutar Agne Furingsten.

Stipendiaterna är:

- Dan Wid, konstnär

- Henrik Haukelanad, konstnär

- Linda Åkerström, författare och regissör

- Stina Elg, musiker och kompositör

Dan Wid, född 1985 är uppvuxen och bosatt i Västerås. Han är konstnär och arbetar också som lärare på Västerås konstskola och Kulturskolan och är mycket engagerad i det lokala konstlivet. 

Linda Åkerström
Född 1974 bor med sin familj i Arboga sedan tolv år tillbaka. Hon är författare och dramatiker och skriver barn- och ungdomsböcker och har arbetat som journalist på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. 

Henrik Haukeland
Född 1980 i Västerås där han bor och verkar. I maj 2020 tog han Masterexamen i Fri konst på Konsthögskolan i Umeå. Han har haft många utställningar i Västmanland genom åren både som konstnär och curator.

Stina Elg
Född 1968 är musiker och uppväxt i och bor och verkar i Hallstahammar. Hon skriver visor och folkpop för barn och vuxna, men också för kör och orkester och utbildar sig nu inom komposition. 

Region Västmanlands hedersgåva tilldelas Arboga Minne

Hembygdsföreningen Arboga Minne bildades 1923 och firar snart 100-årsjubileum. Arboga Minne driver Arboga Museum och Arboga Bryggerimuseum. Museerna är populära besöksmål för Arbogabor såväl som turister. Hedersgåvan är ett fat av Maud Frykberg keramiker från Västerås.

Motiveringen lyder:

För ett idogt arbete genom snillrika utställningar och relevanta program synliggöra och tillgängliggöra Arbogas rika historia utses Hembygdsföreningen Arboga Minne till mottagare av Region Västmanlands hedersgåva 2021.

För mer information kontakta:

Agne Furingsten (L), regionråd, Region Västmanland
Tel. 021-17 46 42

Lena Karlström, kulturchef, Region Västmanland
Tel. 021-17 34 53


Ämnen: Kultur

Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.