2018-08-30 11:32Pressmeddelande

De får Region Västmanlands kulturstipendier

Pristagare 2018. Fr v Frida Lundén, Christina Skårud, Paul Grähs, Anna Widerberg och Yvonne Gröning. Saknas gör Josefin Paulsson.

Regionstyrelsen beslutade på onsdagen vilka som blir regionens kulturstipendiater och vem som får hedersgåvan 2018.

- Regionens kulturstipendier och hedersgåva är avsedda att stödja och uppmuntra förtjänstfulla kulturella insatser. Årets stipendiater är verksamma inom vitt skilda områden och värdiga mottagare av stipendierna, säger regionrådet Lena Johansson (S).

Följande fem konstnärer får 20 000 kronor vardera i kulturstipendium:

Frida Lundén, som går sista året på masterprogrammet Craft - Keramik & Glas på Konstfack i Stockholm, arbetar med glas, gör skulpturer och installationer där glas och ljus kombineras. Hon har engagerat sig för att stärka konstscenen i Västerås där hon efter sin examen hoppas kunna etablera sig.

Christina Skårud, är målare, verksam i Göteborg. Hennes måleri kan etiketteras som ett slags surrealism. Hon gör även stora teckningar, objekt och installationer. Christina Skårud har under åren haft många utställningar. I höst förbereder hon en stor separatutställning i Tomelilla konsthall.

Paul Grähs, är glaskonstnär med studio i Arboga. Hans produktion består av unika utställningsföremål, stora insekter och mollusklika former. I sin hytta vill Paul Grähs kunna erbjuda kurser och skapa utrymme för andra konstnärer som vill experimentera genom att hyra in sig där.

Josefina Paulsson, boendei Fläckebo, är frilansande musiker som utforskar folkmusiken i Västmanland, i mötet med traditionell musik från andra kulturer och genrer. Hon turnerar i världen, spelar och håller kurser. Hon är musikalisk ledare för länets Världsmusikorkester i en samverkan mellan Västmanlandsmusiken och kulturskolorna.

Anna Widerberg, har arbetat i många yrken, bland annat som undersköterska, journalist, diakon och politisk sekreterare. I dag jobbar hon med att skriva, föreläsa och göra film. En roman med arbetsnamnet Godhetens baksida är under arbete. I denna berättelse använder hon sina erfarenheter av att som diakon ha mött personer med missbrukarproblem.

Årets hedersgåva

2018 års hedersgåva går till Yvonne Gröning somär en stark ambassadör för Västmanlands kvinnohistoria. Hon har genom sitt mångåriga författarskap skrivit böcker som skildrar historiskt viktiga personer och kvinnolivshistorien i Västmanland, exempelvis Fru Bob om Anna Boberg och Järnladies om kvinnor i järnbruken. Till antologin Kvinnoliv i Västmanland samlade Yvonne Gröning material genom skrivarcirklar för kvinnor i länets kommuner. Hon har även arbetat med film och teater.

För mer information kontakta:

Lena Johansson (S), regionråd 
021-17 46 42

Lena Karlström, kulturchef
021-17 34 53


Ämnen: Kultur

Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.
Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.