2015-08-28 12:43Pressmeddelande

​Dags för motionsloppet som uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen

null

På måndag går startskottet för Blodomloppet 2015 i Västerås. I år deltar 700 landstingsanställda – alla i likadana röda tröjor.

- Det är roligt att så många av våra medarbetare kommer att springa tillsammans på måndag. Att stödja deltagandet i Blodomloppet är en del i att vara ett hälsofrämjande landsting. Vi vill på olika sätt verka för att våra medarbetare ska må bra och vara stolta att arbeta för oss och västmanlänningarna, säger landstingsdirektören Monica Berglund.

Men motionsloppet är inte bara ett trevligt evenemang för deltagarna, det är också årets viktigaste tillfälle för att rekrytera nya blodgivare.

- Blodomloppet är viktigt för oss. Förra året anmälde ett 100-tal deltagare att de ville bli blodgivare. Därtill var det många som anmälde sig via webbsidan geblod.nu, säger Lisbet Bohlin, biomedicinsk analytiker på Västmanlands sjukhus Västerås.

Att det finns människor som är villiga att lämna blod är en förutsättning för att sjukvården ska fungera. Blodet används vid olycksfall, förlossningar och behandling av svåra sjukdomar. Därför är det livsviktigt att det finns tillräckligt många blodgivare.

I Västmanland finns cirka 7 000 registrerade blodgivare, varav 5 000 lämnade blod under 2014. Rekrytering av fler blodgivare pågår varje dag året runt, där Blodomloppet är det enskilt viktigaste tillfället.

- Vi behöver hela tiden fler som anmäler sitt intresse för att bli blodgivare för att vården ska fungera, säger Lisbet Bohlin.

Blodomloppet går av stapeln i Rocklundaområdet vid fotbollsplanerna norr om ridhuset. För de som ska springa 10 km går starten klockan 18.00 medan de som springer 5 km startar klockan 18.25.

Mer information finns på blodomloppet.se och geblod.nu


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl