Det är nu femte året i rad som vi i Sverige gör en nationell satsning under vecka 41 för att lyfta fram och informera allmänheten om organ och vävnadsdonation och vikten av att ta ställning i frågan. Donationsveckan avslutas med den Europeiska donationsdagen lördagen den 11 oktober då även andra länder i Europa är aktiva med informationskampanjer.
Många människor står i dag i kö för att kunna få ett eller flera organ transplanterade även behovet av vävnader framför allt hornhinnor och hjärtklaffar är stort. För ett flertal av de som står på transplantationslistan är transplantation enda möjligheten till fortsatt liv och för andra som exempelvis väntar på njurtransplantation eller att få nya hornhinnor innebär en operation avsevärt förbättrad livskvalité. Tyvärr så hinner alla inte få ett nytt organ utan avlider under tiden på väntelistan.
Vi vet efter undersökningar som gjorts att viljan att donera bland svenska befolkningen är mycket hög åtta av tio är villiga att donera efter sin död . Problemet är att få personer har gjort sin vilja känd genom något/några av de tre sätt som finns och som alla tre är lika giltiga; prata med sina närstående, fylla i ett donationskort och/eller anmäla sig till donationsregistret.
Enligt svensk lag har vi som arbetar inom hälso- och sjukvård ett ansvar att ta upp frågan om donation om en sådan situation inträffar. Har man då inte meddelat sin inställning så blir det de närstående som ska tolka viljan.
Vi som arbetar som regionalt donationsansvariga läkare och sjuksköterskor i Uppsala-Örebroregionen kommer att under veckan arbeta aktivt med information till allmänheten.
Vi finns under veckan i entrén på Västeråssjukhus, kl 08-15, och även en dag – torsdagen den 9 oktober – på sjukhuset i Köping. Onsdagen den 8 oktober finns vi även på Stadsbiblioteket i Västerås, kl 10-15, och veckan avslutas lördagen den 11 oktober i köpcentret Igor Västerås samt på köpcentrat Big Inn i Köping, kl 10-15.
Vi kommer att ha en monter där vi informerar, svarar på frågor, delar ut donationskort och hjälper de som så önskar att registrera sig i donationsregistret.
Annika Sandström, regionalt donationsansvarig sjuksköterska
Marianne Sandkvist, regionalt donationsansvarig sjuksköterska
Stefan Ström, regionalt donationsansvarig läkare Uppsala-Örebro regionen
021-17 30 00
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.