2021-10-15 11:37Pressmeddelande

Covid-19 vaccin med utgånget hållbarhetsdatum använt i Västerås

Onsdagen den 13 oktober klockan 8.00–10.00 vaccinerades 106 personer på vaccinationsmottagningen i Gallerian, med ett vaccin där tillverkarens hållbarhetsdatum passerat med sex dagar. Just nu kontaktas alla de invånare som vaccinerades under den här tiden per telefon. Samtidigt startar en händelseanalys och utredning för att ta reda på hur det kunde hända.

Vid Gallerians vaccinationsmottagning i Västerås har man på onsdagen den 13 oktober givit 106 doser med ett vaccin där tillverkarens hållbarhetsdatum har passerat med sex dagar. Det upptäcktes klockan 10 samma dag och vaccinationen avbröts med just det vaccinet.

Det här är givetvis mycket olyckligt och ska inte ske. Vi hoppas kunna prata med och informera alla som drabbats av det här under dagen idag. Säger Mikael Sars, vaccinationssamordnare.

Nu kontaktas alla de invånare som vaccinerades i onsdags med det utgångna vaccinet per telefon. Ett brev kommer också att skickas ut med mer information. Samtidigt startar en händelseanalys och en utredning.

Vi gör alltid utredningar när misstag har begåtts, det är viktigt att förstå vad som gått fel och vad vi kan göra för att förbättra rutinerna, säger Mikael Sars.

Konsekvensen av att ha fått ett vaccin som passerat hållbarhetsdatum är troligtvis väldigt liten.

Det vi vet är att man får ett skydd mot covid-19. Vi väntar mer besked från tillverkaren Pfizer, säger Mikael Sars

Fakta

106 personer vaccinerades den 13/10 med vaccin från Pfizer där tillverkarens hållbarhetsdatum (7/10) passerats.

51 st dos 1.

8 st dos 2.

47 st dos 3.

27 personer under 18 år.

34 personer mellan 18-69 år.

45 personer 70+.

Vaccinationen pågick mellan klockan 8-10.

Vaccinet har förvarats på rätt sätt, kylkedjan har inte brutits.

För mer information:

Mikael Sars, vaccinationsansvarig covid-19

Telefon: 021-17 51 25Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.