2022-08-29 08:25Pressmeddelande

Bröstcancer: Magnetröntgen minskar risk för omoperation  – om kvinnan är 56 år eller yngre

Magnetröntgen är effektivt för att minska risken för att bröstcanceropererade kvinnor 56 år eller yngre måste opereras mer än en gång. Det visar kirurgen Virginia Gonzalez i en doktorsavhandling vid Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Man kan inte dra slutsatsen att alla borde genomgå magnetröntgen. Men magnetröntgen är ett viktigt komplement till konventionell bröstcancerutredning inför operationer av bröstcancerdrabbade kvinnor som ännu inte genomgått klimakteriet, eller är i början av det, säger Virginia Gonzalez.

I en av sina delstudier kartlade Virginia Gonzalez 440 kvinnor 56 år och yngre med bröstcancer, varav 220 hade genomgått så kallad preoperativ magnetröntgen – en typ av diagnostik som görs för att ge kirurgen ett informationsunderlag som ett komplement till konventionell utredning inför operationen. Återstående 220 ingick i kontrollgruppen och hade genomgått standardutredning, det vill säga klinisk undersökning, mammografi och ultraljud – samt någon form av vävnadsbiopsier.

Det visade sig att antalet fall där brösten behövde omopereras var statistiskt signifikant lägre i gruppen som undersöktes med magnetröntgen, 5 procent jämfört med 15 procent i kontrollgruppen.

Täta bröst– svårigheter med enbart mammografi

Före klimakteriet är bröstet generellt tätare vilket gör det svårare att urskilja tumörens utbredning med hjälp av enbart mammografi.

Bröstets täthet framträder som ett vitt område på bilden men så gör också tumören, vilket ju försvårar diagnostiken. Med magnetröntgen går det lättare att få fram tydligare kontraster mellan bröstvävnad och tumör, säger Virginia Gonzalez.

Större chans få bort tumör med preoperativ magnetrönten

Preoperativ magnetröntgen har ibland kritiserats för att leda till fler fall då hela bröstet måste opereras bort. Men det är ett påstående som Virginia Gonzalez tillbakavisar i sin forskning.

Tack vare preoperativ magnetröntgen ökar istället chansen att få bort tumören vid ett enda tillfälle, säger hon.

Svårt bedöma effekter på överlevnad

När det gäller frågan om överlevnaden är inte resultaten lika entydiga som för frekvensen av omoperationer. I en annan av hennes delstudier i avhandlingen framgår det att överlevnaden efter tio år är 90 procent bland kvinnorna som genomgick preoperativ magnetröntgen och 86 procent bland kvinnorna som inte gjorde det, en skillnad på endast fyra procentenheter alltså. 

Bröstcancer är en cancerform med en generellt god prognos, men eftersom urvalsgruppen är så pass liten så går det inte att dra för stora slutsatser, även om skillnaden mellan de båda grupperna kan tyckas intressant. Man skulle behöva förlänga studien ytterligare fem år för att kunna säga något definitivt, avslutar Virginia Gonzalez.

För mer information:

Virginia Gonzalez

Medicine doktor, kirurg
Telefon: 073-787 61 00

Medicine doktor, kirurg

Länk till avhandlingen: 

The Value of Preoperative MRI in Breast Cancer Treatment

Om CKF:

”Centrum för klinisk forskning bildades 1999 genom ett avtal mellan Uppsala Universitet och dåvarande Landstinget Västmanland. Samarbetet gäller forskning, forskarutbildning och grundutbildning av läkare. Genom avtalet förstärks forskningen i Västmanland och den kliniska basen för Uppsala Universitet breddas, vilket förbättrar förutsättningarna för både forskning och grundutbildning.”



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.