Balansera mera – tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen, är en nationell kampanj som i år genomförs vecka 40, den 2–8 oktober.
Vi blir allt äldre och med stigande ålder ökar också antalet skador till följd av fallolyckor. Äldre personer är överrepresenterade i skadestatistiken och fallolyckor är den enskilt största skadehändelsen.
1. Motionera regelbundet.
2. Ät varierad lagad mat regelbundet.
3. Drick ofta.
4. Kontrollera dina mediciner med din läkare.
5. Kontakta din vårdcentral om du är rädd för att falla.
6. Kontrollera din syn och hörsel regelbundet.
7. Ta hand om dina fötter.
8. Säkra ditt hem, ta bort sladdar eller mattor.
Kampanjen Balanser mera kommer att uppmärksammas runt om i länet
Hälsans hus på Herrgärdets Servicehus bjuder på en heldag tisdagen den 3 oktober, med inspirerande föreläsningar och prova på-aktiviteter.
Kl 13:00 berättar läkaren Anders Södergård om hur träning kan förändra livet under rubriken ”Hjärta, hjärna och motivation”Han är en stor inspirationskälla och glädjespridare trots allt det svåra han har gått igenom.
Dagen uppmärksammads även på flera av våra Mötesplatser och på Stadsbiblioteket.
Fredagen den 6/10, kl 10:00-16:3 på Mötesplats Tunadal,
Utställare, balanstest, tips och råd, tipspromenad m m. Föreläsningar: se affischer
Torsdag den 5/10, kl 10:00-15:00 på Mötesplatsen, Tallåsgården,.
Utställare: balanstest, syn- och hörselinstruktör, uppsökande verksamheten, trygg hemgång, frivilligaservicen, vårdcentralen, AME – kommunfixare, biståndshandläggaren, information om trygghetslarm, kostinformation.
Föreläsning, kl 13:30-14:30: Fall och läkemedel med Gunnar Dahlberg, informationsläkare från Läkemedelskommittén i Region Västmanland.
Torsdag den 5/10, kl 12:30–15:30, på Medborgarhuset (Rotundan)
Test av balans, tipspromenad, medverkande från kommunens verksamheter, fotvårdare, Apotek Hjärtat, folktandvården samt Åbågens och Grindbergas vårdcentral/familjeläkarenhet.
Kl 13:00-14:00 Inspirationsföreläsning om kost och hälsa för äldre. Johanna Lorentzson, hälsovetare och lärare på Tärna Folkhögskola.
Kl.14:00-15:30 Blodtryckskontroll erbjuds av vårdcentralerna.
Torsdag den 5/10 13:00-16:00, Äppelparken.
Gästföreläsare kl 13.15 Jan Saaf, överläkare, Köping
Tips och råd från olika aktörer, bl a dietist, tandhygienist personal från seniormottagningen, anhörigstödjare, seniorglädje, arbetsterapeut o fysioterapeut. Andra aktörer kan förekomma.
Prova på aktiviteter. Tipspromenad.
Torsdag den 5/10, kl 10:00 – 15:00, Surahammar folkets hus
10:30-12:00 Föreläsning om läkemedel, Gunnar Dahlberg, informationsläkare från Läkemedelskommittén i Region Västmanland.
Prova på-aktiviteter såsom seniorgympa, Qi-gong och zumba. Tipspromenad med priser.
Apoteket, vårdcentralen, fysioterapeuter, biblioteket, dietist, pensionärsorganisationer samt lokala företag medverkar. Fler aktörer kan tillkomma
Fredag 6 oktober kl 10-15. Öppet hus och Balansera mera på Träffpunkten, Drottninggatan 10, Sala
Dagen bjuder på föreläsningar, utställare, balanstest, tipspromenad, blodtrycksmätning och mycket mer.
Centrumbiografen:
Kl 10-10,45 Föreläsning om benskörhet av fysioterapeut Anna Dahlgren
Kl 11-12 Föreläsning om läkemedel och fall med Gunnar Dahlberg, informationsläkare från Läkemedelskommittén i Region Västmanland.
Fredagen den 6 okt, kl 9.30-12.00, Öppet Hus på Malmen
Balanstest, fixar-Malte, sittgympa, qigong, tryggsäcken, frivilligcentralen och tipspromenad
Onsdagen den 4 oktober kl 10 på Björkängen, lokal Bubblan.
Kommunrehab pratar om fysisk aktivitet, balans och fallförebyggande åtgärder samt dela ut material.
Se även socialstyrelsen.se/balanseramera
Anne Sjöblom, verksamhetsutvecklare, länsdemenssamordnare
021-17 45 05
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.