2018-02-05 09:02Pressmeddelande

​Allt fler västmanlänningar är överviktiga

Tobaksrökningen fortsätter att minska i Västmanland. Samtidigt ökar andelen med fetma. Var femte västmanlänning har nu ett BMI över 30. Det visar den nya rapporten från Liv och hälsa-undersökningen som Region Västmanland ger ut tillsammans med landstingen/regionerna i Uppsala, Örebro, Sörmland och Värmland.

– Det är positivt att vissa riskfaktorer som rökning och riskbruk av alkohol minskar, vilket visar att det är viktigt för regionen att fortsätta arbeta med levnadsvanor. En oroande trend, som är tydlig i den senaste undersökning och som vi måste adressera gemensamt i samhället, är att allt fler unga inte känner tilltro till sin omgivning, säger regionrådet Pernilla Rinsell (MP).

6 000 västmanlänningar har svarat på enkäten. Andelen som uppger att de har bra hälsa är 70 procent och har inte förändrats nämnvärt sedan 2012. Det finns fortfarande stora skillnader i hälsa beroende på utbildning, var man bor och om man har ett arbete eller inte.

Unga vuxna sitter mer än de äldsta

Rapporten visar att mer än hälften av alla västmanlänningar har övervikt eller fetma. Fetma är lika vanligt bland kvinnor och män, och andelen har nästan fördubblats sedan år 2000.

Samtidigt svarar många att de sitter tio timmar eller mer en vanlig dag. Unga vuxna (18-29 år) sitter mer än de allra äldsta (+85 år). Andelen stillasittande är högre bland män än bland kvinnor.

Åtta procent är rökare

Andelen rökare fortsätter att minska. 2017 rökte 8 procent av kvinnorna och männen jämfört med 19 respektive 14 procent år 2000. Rapporten visar att den minskning som skett i andelen som röker dagligen minskar de förväntade hälso- och sjukvårdkostnaderna.

20 procent av männen och 5 procent av kvinnorna snusar. Andelen dagsnusare har inte minskat.

Riskbruket av alkohol minskar totalt sett, både bland män och kvinnor, men ökar bland äldre. Fortfarande är det fler män (15 procent) än kvinnor (10 procent) som dricker så mycket alkohol att det räknas som riskbruk.

Värk och psykiska besvär vanligare bland kvinnor

– Värk i skuldror, nacke och axlar är vanligare bland kvinnor än bland män och vanligast i åldern 50-69 år. Även psykiska besvär förekommer i större utsträckning bland kvinnor, främst i yngre åldrar (18-29 år), säger epidemiologen Anu Molarius, ansvarig för undersökningen i Västmanland.

Kvinnor tar större ansvar för hemarbetet. 26 procent av kvinnorna och 14 procent av männen svarar att de lägger ned mer än 20 timmar på hemarbete.

En av tio rädd att förlora jobbet

Fler resultat från undersökningen:

  • De flesta känner sig trygga i sitt bostadsområde, men många kvinnor avstår ibland eller ofta från att gå ut ensamma på grund av rädsla.
  • Majoriteten trivs med sitt arbete, men 11 procent är oroliga att förlora jobbet.
  • Var tionde västmanlänning hade haft svårigheter med löpande utgifter det senaste året.
  • Många, i synnerhet yngre kvinnor, rapporterar att de blivit nedlåtande behandlade.
  • Två av tre är fysiskt aktiva och många vill förbättra sina levnadsvanor

Hela rapporten Liv & hälsa i Mellansverige 2017 finns att läsa på www.regionvastmanland.se/livochhalsa.

För mer information kontakta:

Pernilla Rinsell (MP), regionråd
021-17 43 57

Anu Molarius, epidemiolog
021-17 45 83

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl