2015-09-24 14:21Pressmeddelande

Äldres fallolyckor kan effektivt minskas med rätt träning

null

Äldre personer, 65+, är överrepresenterade i skadestatistiken. Den enskilt största skadehändelsen är fallolyckan och antalet skador till följd av fallolyckor kan förväntas öka de närmaste åren, när antalet äldre i samhället ökar.

Fysisk träning med fokus på förbättrad balans är idag den enda åtgärden som har vetenskapligt stöd för både minskad fall- och frakturrisk.

Aldrig för sent att börja träna

Människor är gjorda för rörelse och därför är det viktigt att hålla igång. Träning ger en god fysik och man bevarar sin självständighet och livskvalitet. Det är viktigt att träningen är utmanande utifrån varje persons egen förmåga. Och man ska öka intensiteten allt eftersom man blir starkare.

Det är aldrig för sent, även en person över 90 kan förbättra sin balans genom träning.

- Fallförebyggande träning bör innehålla utmaningar för både balans och benstyrka för att ha optimal effekt, säger Pernilla de Flon-Forsberg, fysioterapeut i Landstinget Västmanland.

Bättre Balans – en nationell kampanj

Landstinget Västmanland deltar i kampanjen ”Bättre balans – Goda vanor för en friskare och säkrare vardag” under en vecka i samband med FN:s äldredag den 1 oktober tillsammans med alla länets kommuner. Årets tema är träning och aktivitet, med fokus på träning för att förhindra fallolyckor.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som samordnar kampanjen som vill uppmärksamma äldres utsatthet och ge tips på hur man förebygger olyckor.

- Varje dag dör minst fyra äldre över 65 år till följd av en fallolycka. Med lite enkla medel i vardagen hoppas vi kunna minska antalet fallolyckor, säger Inger Mörk från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Landstinget och kommunerna kommer att ordna aktiviteter runt om i länet under hela veckan och i vissa fall längre än så. Det bjuds på föreläsningar, tips om hur man gör sin hemmiljö säkrare, balanstest och möjlighet att prova på fallförebyggande träning, som till exempel yoga och qigong. Program med alla aktiviteter finns samlade på www.msb.se.

Landstinget Västmanland kommer att delta i ett projekt med start hösten 2015, som bygger på motivation till fysisk aktivitet utifrån studier av Mälardalens högskola. Projektet drivs i samverkan med Robotdalen och Mälardalens Högskola. Projektet syftar till att utveckla ett tekniskt stöd som effektivt stöttar äldre personer så de regelbundet genomför rekommenderad fallförebyggande träning.

Fakta

Det finns en gedigen forskningsbas som visar att fallskador kan förebyggas, att resultaten kommer snabbt och att det är kostnadseffektivt att förebygga olyckor.

Fallolyckor 65+ Källa: Socialstyrelsen

  • Antal döda: nästan 1 600 per år (4 per dag)
  • Antal vårdade i slutenvård: 50 000 per år (200 per dag)
  • Antal besök på akutmottagningar: 210 000 per år

Det är drygt sex gånger fler som dör i fallolyckor än i olyckor i vägtrafiken och sju gånger fler som läggs in på sjukhus.

Åldrande befolkning Källa: SCB

Medellivslängden i Sverige har ökat stadigt under en längre tid och ser ut att fortsätta stiga. Nästan 20 procent av befolkningen (1,89miljoner människor) i Sverige är 65 år och äldre. Av dessa är drygt 1 000 000 kvinnor och 880 000 män.

Tipslista – så får du en säkrare vardag

  • Fysiska aktiviteter (balansövningar, styrketräning, promenader)
  • Ät näringsriktig mat och drick vatten
  • Se över dina mediciner
  • Ha bra belysning i bostaden
  • Se över möbleringen (övermöblera inte)
  • Ha inga lösa sladdar på golvet och ta bort höga trösklar
  • Använd halkmatta i dusch och badkar och handtag på väggen att hålla sig i
  • Använd broddar

Bättre balans – Goda vanor för en friskare vardag

En nationell kampanj som samordnas av MSB med deltagande regioner, kommuner och organisationer över hela Sverige under vecka 40, 28 september – 4 oktober

Läs mer på www.msb.se/aldre och www.msb.se/dinsakerhet

Kontaktperson:

Pernilla de Flon Forsberg, utvecklingsledare och fysioterapeut, Centrala patientsäkerhetsteamet
021-17 52 43


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl