2024-03-26 12:21Pressmeddelande

Akutpsykiatri i hemmet: Färre inläggningar och minskat behov av tvång 

Psykiatripersonal som åker hem till personer med psykisk ohälsa – eller följer med på ambulansutryckning i de mest akuta fallen. Så kommer Mobilt akutpsykiatriskt team, MAP, som nu startat sin verksamhet i Västmanland, att arbeta. Målet är färre inläggningar och minskat behov av tvångsvård.

Vi hoppas att färre patienter ska behöva läggas in för vård tack vare ett förbättrat akut omhändertagande. Förhoppningen är också att minska behovet av tvångsvård, och att steget in i tvångsvården blir skonsammare i de fall då den trots allt behövs, säger Christine Senter, verksamhetschef, Vuxenpsykiatrin.  

Hembesök med anonyma bilar

MAP:s arbete sker på olika nivåer. Ibland kanske det räcker med en telefonkontakt med en patient för att stämma av hälsoläget. Andra gånger kommer teamet åka hem till en patient som kanske kan hjälpas på plats, eller så kan patienten få följa med till psykiatrin i Västerås. För hembesöken används en bil från Region Västmanland, men utan markeringar eller stripes från psykiatrin – för att skydda patientens integritet.  

Framöver ska MAP -personalen även kunna möta upp ambulanser i vissa fall, till exempel när det finns risk för suicid. 

Patienten får så tidigt som möjligt möta personal med stor vana av att jobba med allvarliga psykiatriska tillstånd. Det kanske är möjligt att lösa problemet på plats, men skulle patienten behöva tas med har psykiatripersonal erfarenhet av sådana situationer, säger Christine Senter. 

Höjd psykiatrikompetens för personal

Det pågår ett samarbete mellan Ambulanssjukvården, Sjukvårdens larmcentral och Vuxenpsykiatrin för att ta fram utbildningsmaterial i syfte att höja ambulanspersonalens kompetens i att hantera psykiatriska tillstånd. Målet är att oavsett om det finns MAP-personal på plats så ska det första akuta omhändertagandet bli bättre inom ambulansverksamheten. MAP har också varit i Sjukvårdens larmcentral för att lära mer om vilka typer av psykiatriska larmsamtal som rings in.

 Personal inom ambulanssjukvård har traditionellt varit skolad och tränad i att hantera akuta kroppsliga tillstånd med allt från hjärtinfarkter till trafikolyckor och våldsoffer. Förstärkt psykiatrisk kompetens ger en ambulanssjukvård som kan möta fler behov hos länsinnevånarna, säger Henrik Lindlöf, verksamhetschef, Ambulanssjukvården.

Stephanie Bruksgård (M), regionråd med ansvar för psykiatri:

MAP är en mycket välkommen psykiatrisatsning som ligger helt i linje med regionens arbete med tidiga insatser för att motverka försämrad hälsa senare. Inte minst är det en viktig satsning utifrån att den psykiska ohälsan ökar i samhället.

För mer information:

Christine Senter, verksamhetschef, Vuxenpsykiatrin

Telefon: 021-17 43 39

 

Fakta: 

  • Hela länet täcks av MAP som består av fyra personer; skötare, sjuksköterskor och kurator. Och behövs backuphjälp finns den att få via psykiatriker i Västerås. 
  • Såväl nyinsjuknade som patienter som varit inskrivna i psykiatrin sedan tidigare omfattas av MAP.  
  • MAP gäller enbart för patienter fyllda 18 år, alltså de som omfattas av Vuxenpsykiatrin.  
  • Kostnaden är fyra miljoner kronor per år. I år sker finansieringen via statsbidrag. Framöver behöver verksamhetens kostnader rymmas inom befintlig budget.   Eftersom inläggningar och tvångsvård kostar mycket pengar är förhoppningen att snabbare och bättre akut psykiatrisk hjälp ska minska kostnaderna på sikt – samtidigt med ökad livskvalitet för patienterna.

Två fingerade exempel på hur MAP kan fungera:

 Felicia, 28 år

Felicia är 28 år och har sedan tidiga tonåren besvärats av återkommande depressioner och ångest. I anamnesen finns suicidförsök. Har i omgångar haft kontakt med öppenvården, men hon har haft svårt att fullfölja de insatser hon erbjudits. Felicia har också upprepade gånger sökt vård på psykiatriska akutmottagningen, ofta har besöken resulterat i kortare inläggningar. En dag mottar larmcentralen 112 ett samtal från Felicia. Hon är uppjagad, närmast desorienterad, och det är svårt att få fram någon tydlig beskrivning av problemet. Larmcentralen överväger att skicka ambulans, men beslutar sig i stället för att kontakta MAP. MAP kör hem till Felicia. Felicia har haft en intensiv panikångestattack. Med stöd från MAP kan Felicia lugna sig. MAP hjälper Felicia att göra en plan för det kommande dygnet, MAP erbjuder också en uppföljning nästföljande dag.     

Gabriel, 52 år

Gabriel är 52 år och har inte tidigare haft kontakt med psykiatrin. Sent en kväll söker han vård på psykiatriska akutmottagningen, ledsen och uppgiven. Han är egenföretagare och har drabbats hårt av rådande konjunkturläge, och för en vecka sedan förklarade sambon att hon önskar separera. Gabriel befinner sig i en kris, bejakar dödstankar men har ingen konkret plan. Känner sig ensam, vet inte hur han ska hantera sin livssituation.

Med vetskapen om att MAP kan följa upp Gabriel redan nästföljande dag skickas Gabriel hem, med en tydlig plan för vad han ska göra om ångest och livsleda tilltar under natten. Klockan 10 nästa dag ringer MAP upp Gabriel, de stämmer av hans mående och hjälper honom sortera tankarna. Kommer överens om att Gabriel ska ta kontakt med sin vårdcentral, och om tid till familjeläkare dröjer är Gabriel välkommen att höra av sig till MAP igen.

 


Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.