2021-09-08 07:00Pressmeddelande

Aktivt Uteliv Björnögården Västmanlands kandidat till Stora Turismpriset

Västmanlands kandidat till Stora Turismpriset 2021Västmanlands kandidat till Stora Turismpriset 2021

Framgångsrik nystart gav pris

Stora Turismpriset delas ut för 28:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som har Tillväxtverket som huvudman. Alla regionala turismorganisationer får nominera en kandidat som då vinner 10 000 kronor och får representera länet på SKR:s konferens den 24 november. Där kommer en nationell vinnare att utses som då vinner 100 000 kronor.

– Västmanland Turism är stolta över att presentera Aktivt Uteliv Björnögården som länets kandidat till Stora Turismpriset 2021. Ett pris som årligen delas ut till aktörer som på ett innovativt och hållbart sätt bidragit till kunskapsspridning och utveckling av besöksnäringen, säger Henrik Wester som är turismchef på Västmanland Turism, Region Västmanland.

Björnögården är en friluftsgård i Västerås med anor från 1942 som det senaste decenniet i huvudsak bedrivit restaurangverksamhet. 2019 skedde en nystart när Aktivt Uteliv tog över verksamheten med målet att skapa ett attraktivt outdoorcenter för att även locka besökare från hela landet. Verksamheten idag omfattar en nybyggd sport- och friluftsbutik med uthyrning, försäljning och kursverksamhet, stugby, höghöjdsbana och konferensanläggning. På anläggningen finns även ett populärt café som drivs av en annan aktör på uppdrag av Aktivt Uteliv.

– Det är väldigt hedrande att bli nominerad till Stora Turismpriset och det känns som ett tydligt kvitto på att vårt arbete med att utveckla Björnögården till ett modernt friluftscenter börjar ge ringar på vattnet, säger Per Fredin, VD på Aktivt Uteliv Björnögården AB.

I motivering till årets kandidat står det bland annat:

Västerås har aldrig varit känt nationellt för att vara en friluftsstad, trots goda förutsättningar geografiskt. Företaget jobbar aktivt för att förändra det med fokus på stadsnära friluftsupplevelser, med t.ex. paddling och långfärdsskridskoåkning centralt på Västeråsfjärden eller Stand Up Paddling genom stadskärnan på Svartån samt MTB-kurser på och omkring Björnön. De jobbar efter devisen: mitt i naturen - nära staden, vilket innebär att besökaren kan ägna sig åt äventyr på dagen och uppleva stadslivet på kvällen.

Mer information om Stora Turismpriset och årets kandidater

Många företag inom besöksnäringen har i spåren av pandemin behövt ställa om till nya marknader och kundgrupper. De nominerade till Stora Turismpriset är inspirerande exempel på företag som ställt om efter de nya förutsättningarna.

- Det gemensamma är att de nominerade på ett imponerande sätt har lyckats ställa om och tänka nytt. De har bland annat arbetat med att ta fram nya affärsmodeller, riktat sig mot nya målgrupper och haft hållbarhetsfrågor i fokus. Vi ser dem alla som förebilder i att utveckla besöksnäringen, säger Lars Christensen, ordförande for Stiftelsen for kunskapsfrämjande inom turism.

Länk till Tillväxtverket och Stora Turismpriset 2021

Kontakt:

Henrik Wester, turismchef, Västmanland Turism. Region Västmanland
Tel: 021–4818254
E-post: henrik.wester@regionvastmanland.se

Per Fredin, delägare och VD, Aktivt Uteliv Björnögården AB
Tel: 073-976 30 98
E-post: per.fredin@aktivtuteliv.nuOm Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Kontaktpersoner

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.