2020-03-27 10:10Pressmeddelande

85 procent av Västmanlands hushåll har tillgång till snabbt bredband

85,2 procent av hushållen i Västmanland hade i oktober 2019 tillgång till snabbt bredband på 100 Mbit/s. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019. Det är en ökning med 3,5 procent eller ca 4 700 hushåll.

Det ger Västmanland en femteplats i riket där snittet är 85,1 procent. Utvecklingen följer i stort den för riket men fortfarande är det en bit kvar till målet om att 95 procent av landets hushåll och företag ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

Under 2019 har bredbandsutbyggnaden fortsatt i hela länet. Mycket av det som återstår att bygga ut ligger i områden med glesare befolkning och längre avstånd vilket gör att kostnaderna ökar för de enskilda projekten. Därför är efterfrågan från de enskilda hushållen en viktig faktor för att projekten ska kunna genomföras.

- När bredbandsnätet byggs ut, skapas det bättre möjligheter till kommunikation och utveckling i hela Västmanland. Bredbandsutbyggnaden är en viktig del i arbetet för en modernare och effektivare hälso- och sjukvård, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande.

Utbyggnaden på landsbygden tar tid, många markavtal och tillstånd krävs. Brist på entreprenörer har också i vissa fall försenat projekten.  

- Att ha tillgång till en bra och snabb bredbandsuppkoppling i hemmet är oerhört viktigt idag. Inte minst märks det i den situation som råder just nu då många ska arbeta och studera hemifrån. Bredband har blivit en självklarhet. Därför är det glädjande att se att utbyggnaden fortsätter även på landsbygden, säger Lars Eriksson, bredbandskoordinator, Region Västmanland.

De regionala bredbandskoordinatorerna har sedan 2017 regeringens uppdrag att verka för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor. Bredbandskoordinatorns roll är bl.a. att bistå kommunerna, driva på bredbandsarbetet och se till att kommunerna har den information de behöver för att kunna arbeta med bredbandsfrågan. Bredband är en samhällsbyggnadsfråga som är viktig för näringsliv, kommunal verksamhet och medborgare.

Kontaktuppgifter

Lars Eriksson. Bredbandskoordinator
Tel. 076-496 90 82
E-post. lars.o.eriksson@regionvastmanland.se

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur, det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Informationen till kartläggningen samlades in i oktober 2019.

PTS kartläggning finns på statistik.pts.se och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på bredbandskartan.se.

Om regeringens bredbandsstrategi

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller mål för bredbandsutbyggnaden:

  • År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.
  • År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
  • År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Ta del av strategin (länk: http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2016/12/sverige-helt-uppkopplat-2025---en-bredbandsstrategi/)



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.