Tvätta händerna noga, före måltider och efter toalettbesök. Fäll ner toalettringen innan du tvättar händerna och öppna dörren med armbågen. Sprita gärna händerna och toaletten. Använd pappershanddukar och flytande tvål på förskolor, skolor, arbetsplatser och offentliga miljöer.
Det är råden som är bäst att följa för att undvika att bli smittad av vinterkräksjukan, vars utbrott sker som mest under perioden november till april. Vinterkräksjukan orsakas av ett calicivirus som är mycket smittsamt och sjukdomen bryter ut mellan en och två dagar från smittotillfället.
Vinterkräksjukan börjar plötsligt med kräkningar, diarréer och magsmärta, måttlig feber, huvudvärk och muskelvärk. Besvären brukar oftast hålla i sig ett till två dygn, ibland något längre. Under den perioden är det viktigt att få i sig vätska. Speciellt viktigt är det för små barn som lättare kan drabbas av uttorkning.
– Vi brukar alltid rekommendera sockerfri dryck, vatten eller vätskeersättning , säger Gunnel Nordlander sjuksköterska Västerås sjukhus.
1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning som du kan ringa dygnet runt, årets alla dagar, var du än är i landet. Telefonsjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden svarar på frågor gällande ditt eller ditt barns hälsotillstånd, bedömer behovet av vård, ger råd och hänvisar till rätt vårdmottagning när så behövs. Sjuksköterskan ställer inte diagnos.
Många föräldrar som ringer till 1177 för att få rådgivning oroar sig för uttorkning av deras små barn, då är det viktigt att sjuksköterskan får veta om barnet urinerat eller inte.
– Det kan ju vara svårt att veta när man har blöjbarn men man kan alltid känna på tyngden i blöjan, urin är tyngre än avföring, tipsar Gunnel Nordlander.
Ge enbart vätska de första sex-sju timmarna för att därefter ge små portioner av mat som är lättsmält för magen.
– Tänk vitt när det gäller mat såsom kokt potatis med lite smör, ris, pasta, kokt kyckling eller fisk. Det är mat som passar bra när man har drabbats av magsjuka. Tänk även på att barn behöver stanna hemma minst 48 timmar efter sista anfallet och vuxna bör stanna hemma minst 24 timmar, förutom om man arbetar med livsmedel då är det minst 48 timmar även där, säger Gunnel Nordlander.
Skribent: Lotta Görling, Texttanken
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.