Landstinget Västmanland har utifrån Barnkonventionen, Hälso- och sjukvårdslagen och den nya patientlagen påbörjat ett arbete för att kunna ge barn information, råd och stöd ifall en närstående drabbats av svår sjukdom (fysisk eller psykisk), skada eller dödsfall.
Om en förälder eller annan närstående till ett barn under 18 år blir sjuk, så har barnet rätt till en viss information och råd och stöd utifrån sina behov. En närstående kan, förutom en förälder, vara flera olika personer, till exempel ett syskon, mormor eller kanske mammas väninna.
Det kan vara svårt att berätta för barnet vad som hänt och därför väljer en del att inte berätta hur det ligger till för att skydda barnet.
- I sådana lägen måste vi i vården försöka få patienten att förstå att barnet mår bäst av att få veta.Annars kan det hända att barnet skapar en massa andra konstiga bilder och självanklagelser, säger Ulla Elfvendahl, barnrättsstrateg på Landstinget Västmanland.
- Vi måste få reda på vad för slags stöd barnet eventuellt behöver. Stödet behöver inte komma från landstinget utan kan även komma från skolan, kommunen eller kanske socialförvaltningen.
En enkät med några korta frågor kommer under året att via e-post skickas ut till alla i vården för att se vilka insatser som behövs inom landstingets olika verksamheter i hela länet.
-Vi tycker att alla barn har rätt till en gemensam minsta nivå av sina rättigheter oavsett var man befinner sig i vården och därför är det är viktigt att man svarar på enkäten, säger Ulla, som önskar att det här arbetet även kan gälla för privata vårdgivare eftersom det är samma barn vi ansvarar för.
Grunden för att barnen ska få den information, råd och stöd de har rätt till är att man frågar patienten om det finns minderåriga barn hemma. Frågan ska alltid ställas oavsett åldern på patienten. En äldre person kan ju vara den viktigaste personen för ett barnbarn. En ung person kan vara den viktigaste personen för ett litet syskon.
Arbetet har påbörjats i samarbete med onkologkliniken som är pilotklinik. Allt kommer att testas hos dem först. De får vara med och tycka till och säga vad som fungerar bra och mindre bra. Ett informations- och utbildningspaket till övriga verksamheter kommer att tas fram, utifrån resultatet från pilotkliniken men även utifrån resultatet från enkäten.Det kommer också att finnas informationsmaterial i alla väntrum och arbetsplatser i form av litteratur och förslag på filmer att tillgå för dem som är sjuka, för barnen och för landstingets medarbetare. Pilotarbetet planeras vara klart under våren.
- I samband med att vi startade arbetet i Landstinget Västmanland, kom ett erbjudande om att delta i ett nationellt lärandeseminarium om barn som närstående. Det arbetet är vi nu med i. Lärandeseminariet avslutas i september och då vill vi ha kommit så långt så vi kan rapportera hur det gått för onkologkliniken, säger Ulla Elfvendahl.
Ulla Elfvendahl, utvecklare/barnrättsstrateg, 021-17 31 35
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.