2014-12-18 15:33Nyheter

Rädsla föds ur okunskap

null

I Västmanland lever cirka 100 personer med sjukdomen hiv och med dagens bromsmediciner är det fullt möjligt att leva ett fullgott liv. Den största oron är inte viruset i sig utan hur samhället ser på sjukdomen.

Fördomar och okunskap lever kvar sedan 80-talets nationella informationskampanjer om en sjukdom som då ledde till döden. Men som även blev starten för den stigmatisering av hivpositiva som finns kvar ännu.

– Fördomar och rädsla från omgivningen är oftast den tuffaste biten för dem som lever med hiv idag, bekräftar Maria Hjelm (bild ovan), kurator på Infektionskliniken, Landstinget Västmanland.

Väl fungerande bromsmediciner

Att leva som hivpositiv med dagens bromsmediciner är som att leva med vilken kronisk sjukdom som helst. Det är fortfarande en allvarlig livslång infektion med tillhörande daglig medicinering men det har hänt mycket de senaste 20 åren. Bromsmedicinerna ger få biverkningar och ser till att virusnivån är så låg att risken att föra viruset vidare är närmast obefintlig. Till och med vid graviditet är risken för överföring av viruset till barnet minimal vid en fungerande behandling.

Hösten 2013 presenterade dåvarande Smittskyddsinstitutet (STI), som nu ingår i Folkhälsomyndigheten, ett nytt kunskapsunderlag; ”Smittsamhet vid behandlad hivinfektion”, som slog fast att smittsamheten hos en person med väl fungerande hivbehandling är så gott som obefintlig.

– Det innebär att hivpositiva med väl fungerande behandling idag kan, i samråd med sin läkare, slippa den så kallade informationsplikten och inte behöva berätta för en sexpartner att de har hiv, säger Maria Hjelm.

Kunskap och information

– För att bryta stigmat i samhället så behövs det mer information och kunskap. Vi behöver fortsätta prata om hiv och hur det smittar för att kunna göra något åt den okunskap och rädsla som finns för sjukdomen, säger Maria Hjelm.

Hiv smittar sexuellt, via blod och från en hivinfekterad mor till hennes barn under graviditet, förlossning och amning. Hiv smittar inte via kramar, myggor, kyssar, tårar och inte heller via sociala kontakter. 

Det är inte bland de som har kännedom om sin diagnos med en välfungerande behandling som risken finns att föra över smitta, utan det är bland de personer som ännu inte upptäckt att de bär på viruset som den största risken finns.

– Använd alltid kondom vid nya sexpartners, gör ett hivtest, dela inte sprutor med någon. Man behöver inte uppge något skäl för att göra ett hivtest och både testning samt all behandling är kostnadsfri, uppmanar Maria Hjelm.


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl