2015-01-02 14:00Nyheter

Infusionsaggregat förväxlades

null

Den avancerade hemsjukvården i en kommun i Västmanland fick av misstag fel infusionsaggregat som används vid dropp. Följden blev att en patient riskerade att få allvarlig luftemboli, luft i blodet.

Misstaget upptäcktes av en sjuksköterska i samband med ett hembesök. Sköterskan noterade att patienten hade ett infusionsaggregat som aldrig användes på enheten. Då var infusionspåse, aggregatslang samt slangen till venporten tomma på vätska.

Sköterskan lyckades suga ut en mindre mängd infusionsvätska samt en liten mängd luft från venporten och sköljde sedan rent med koksaltlösning. Patienten kom inte till skada.

Det visade sig vid kontroll att infusionsaggregaten hade förväxlats vid påfyllning av förrådet. Märkning och placering av aggregaten har sedan händelsen setts över.

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg av chefläkare Johan Nordmark.

För mer information kontakta:

Johan Nordmark, chefläkare
021-17 46 41


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl