Influensa börjar ofta akut med frossa, snabbt stigande feber (ofta över 40 °C), allmän muskelvärk, huvudvärk och symtom från luftvägarna, framförallt hosta. Influensan orsakas av virus och är mycket smittsam, viruset sprids via luften främst genom nysningar eller hostningar.
- Än så länge har vi inte märkt av någon influensa av de samtal som vi tagit emot, säger Gunnel Nordlander, sjuksköterska vid Västmanlands sjukhus Västerås. Influensan brukar sätta fart när kylan slagit till och det blir kallt och torrt ute.
Vanligtvis tar det cirka fem till sju dagar innan influensan går över men man kan vara trött flera veckor efteråt. Eftersom det är ett virus så hjälper inte antibiotika men tillhör man en riskgrupp så finns vaccin tillgängligt. För att lindra besvären ska man vila, dricka mycket, ligga med huvudet högt samt ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel.
1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning som man kan ringa till dygnet runt, årets alla dagar, var man än är i Sverige. Telefonsjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden svarar på frågor gällande ditt eller ditt barns hälsotillstånd, bedömer behovet av vård, ger råd och hänvisar till rätt vårdmottagning när så behövs. Däremot ställer sjuksköterskan inte diagnos.
För att kunna ge en bra rådgivning när det gäller barn så tipsar Gunnel Nordlander om vikten att kontrollera barnets feber.
– Ta tempen på barnet vid minst två tillfällen med ett par timmars mellanrum. Då barn oftast är för små för att kunna hantera en termometer i munnen eller i armhålan är det därför viktigt att det görs rektalt. Temperaturen är en bra indikation för att kunna ge rätt rådgivning.
För att kontrollera allmäntillståndet hos barn så kan man sätta barnet på golvet, om barnet sitter kvar så är inte allmäntillståndet påverkat. Om barnet däremot lägger sig ner är det bra att kontakta sjukvården.
För både barn och vuxna gäller att vila och få i sig mycket vätska i väntan på att influensan ska läka ut.
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.