2014-10-28 14:27Nyheter

Forskning ger goda resultat vid bröstcanceroperation

null

Bröstenheten på Västerås sjukhus är bland de bästa i Sverige på femårsöverlevnad av bröstcancer. Enheten har kommit långt när det gäller att vårda  cancerpatienter och de har också varit drivande i nationella forskningsprojekt som förändrat handläggningen av bröstcancerpatienterna.

Professor och överläkare Leif Bergkvist introducerade portvaktskirurgin till Sverige. Portvaktskirurgin innebär att den första lymfkörteln som är närmat bröstet, den så kallade portvaktskörteln, tas bort och analyseras.  

- Det nationella forskningsprojektet visar att om den första körteln, portvaktskörteln är frisk så behöver man inte operera bort ytterligare lymfkörtlar på det sätt man gjorde tidigare. På nationell nivå betyder det att cirka 2500 kvinnor årligen slipper de besvär som kan uppstå vid avlägsnandet av lymfkörtlarna i armhålan. Några av biverkningarna är domningar, svårigheter att röra armen och lymfödem, armsvullnad, som kan vara väldigt besvärligt, säger Leif Bergkvist.

– Vi är också i uppstartsfas för en landsomfattande studie av patienter med högst två lymfkörtlar med makrometastaser som är större än 2 millimeter. Där är vi i högsta grad involverade, och  det kan få stor betydelse för den kirurgiska handläggningen av bröstcancerpatienter och bespara ytterligare en grupp av kvinnor armbesvär i framtiden, säger Leif Bergkvist.

Årligen drabbas cirka 8000 kvinnor av bröstcancer, cirka 90 procent av all bröstcancer botas idag. Kontaktsjuksköterska, tillgänglighet och tryggt teamarbete möter patienterna i den dagliga vården i Västerås och ger landstinget i Västmanland en ledande plats jämfört med övriga landsting.

Lotta Görling. Texttanken


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl