Risken att drabbas av magsjuka ökar under sommaren. Under semestern vill många leva lite enklare i sommarstugor och husvagnar, grilla, resa och upptäcka nya miljöer. Men låt inte bakterier och virus förstöra ledigheten för dig.
Det finns olika typer av magsjuka, vinterkräksjukan orsakas till exempel av virus till skillnad mot campylobacter och salmonella som är bakterier. Magsjuka smittar ofta lätt och det kan innebära att människor som varit i kontakt med varandra blir sjuka. I regel blir man smittad av mat eller dryck som hanterats på ett felaktigt sätt. Men vissa sjukdomar, framförallt vinterkräksjukan, smittar även vid direktkontakt från person till person.
Campylobacter, som bland annat finns hos hönsfåglar och i vatten, är den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka. Den som får i sig bakterien kan bli ordentligt sjuk. Därför är det viktigt att till exempel kyckling blir ordentlig genomstekt på grillen, eftersom eventuella bakterier då dör, förklarar smittskyddsöverläkaren i Västmanland Jan Smedjegård.
– Hetta upp maten ordentligt och servera den varm, säger han. Matvaror behöver hållas kylda, grönsaker och rått kött ska vara skilda åt. Ett bra sätt att motverka magsjuka är också god hand- och mathygien. Tvätta händerna innan du lagar mat och diska köksredskapen om du har skurit rått kött.
– Det är bra att ha skilda redskap till kött och grönsaker, säger Jan Smedjegård. Men om man bara har en kniv och en skärbräda är det bäst att skära grönsakerna först. Eller också får du diska skärbrädan och kniven som använts till köttet innan du skär sallad och andra grönsaker som inte ska hettas upp.
Under 2013 smittades 220 personer i Västmanland av campylobacter. Antalet fall av salmonella var 71 och av dessa smittades 65 personer utomlands.
För de flesta är magsjuka en ofarlig sjukdom trots att besvären kan vara mycket kraftiga. Oftast räcker det att vila och dricka mycket. Men för den som har sämre motståndskraft kan magsjuka vara allvarligt. Det gäller främst spädbarn, äldre och personer som har någon allvarlig sjukdom.
Om du planerar att resa utomlands är det klokt att se över ditt vaccinationsskydd. För resor utanför Europa och Nordamerika behövs vaccination mot hepatit A (smittsam gulsot). Hepatit A orsakas av ett virus som ger en inflammation i levern. I Sverige är sjukdomen ovanlig, men i Afrika, Asien och Sydamerika är den desto vanligare. Om du reser till områden där hepatit A förekommer är det viktigt att tvätta händerna noga. Det är också bra att undvika råa grönsaker, is och glass. Eftersom frukt kan vara sköljd i förorenat vatten bör den skalas innan man äter.
En annan allvarlig och mycket smittsam virussjukdom är mässling. De flesta svenskar som är födda på 1970-talet och senare är vaccinerade, men mässling är en vanlig sjukdom utomlands. Många länder i Europa har stora utbrott.
– Mässling är en jobbig sjukdom särskilt om man har ett nedsatt immunförsvar, säger Jan Smedjegård. Man bör se till att vara vaccinerad, inte minst för att inte sprida sjukdomen vidare.
Klamydia är en könssjukdom som brukar öka sommartid, eller snarare under hösten efter en viss eftersläpning. I september, oktober och november är det fler som söker behandling än under årets övriga månader.
– Om man har haft nya sexuella kontakter under sommaren kan det vara bra att låta undersöka sig, säger Jan Smedjegård. Han betonar att det är viktigt att skydda sig mot könssjukdomar genom att använda kondom.
Här i Västmanland, liksom i resten av Sverige, är klamydia den vanligaste könssjukdomen. Gonorré förekommer endast i enstaka fall. Och det är mycket ovanligt med inhemsk smitta av hiv och syfilis.
Klamydia orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom oskyddat sex. Infektionen kan leda till följdsjukdomar och sterilitet, framför allt hos kvinnor. För att kunna få behandling så tidigt som möjligt är det viktigt att testa sig om man misstänker att man har blivit smittad. Klamydia behandlas effektivt med antibiotika.
Text: Marita Gustavsson
Bild på Jan Smedjegård finns att hämta här:
http://www.ltv.se/Om-landstinget/Press/Bildbank1/Tjansteman/
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.