I en äldre byggnad vid Västmanlands sjukhus Västerås arbetar Andreas Nilsson som drift- och fastighetstekniker. Det är ett jobb han gärna fortsätter med.
Avdelningen heter Drift och tillhör Landstingsservice.
– Vi har hand om hela lasarettet och fixar allt som har med fastigheterna att göra, som droppande kranar, stopp i toan … I sommar är jag anställd för att göra den årliga kontrollen av alla diskdesinfektion- och spolon, förklarar Andreas. Andreas mäter att maskinerna når en temperatur av 85-90 grader, så att alla verktyg som används i vården steriliseras på ett tryggt sätt.
Han trivs verkligen på jobbet, uppskattar att det samlats så många olika yrkesroller under ett och samma tak och arbetskamraterna är bra. Allra mest gillar han variationen. Här finns fjärrvärme, ventilation och VVS och goda möjligheter att, som han uttrycker det ”plocka erfarenhet”. – Jag började i juni, efter att ha gått färdigt en tvåårig utbildning till drift- och fastighetstekniker på Teknikskolan i Västerås. Har anställning fram till augusti, men hoppas att jag får stanna kvar här i några år, säger Andreas.
Sommaren 2013 arbetade han också på driften och här har han också haft sin skolpraktik. Men det var inte självklart att han skulle utbilda sig till tekniker. – Efter grundskolan gick jag en treårig gymnasieutbildning till turistledare. Det gav mig en viss inblick i hur man ska bemöta folk för att ge dem bästa möjliga service. Jag har också gått ett år i Skara till nätverkstekniker och jobbat inom kök och i äldrevården. Men jag kände att jag ville ha en ordentlig utbildning som ledde till ett fast arbete. Han sökte till en handfull skolor, antogs till flera och valde mellan dem. Driftteknik verkade tryggt. Till en början tyckte han att kursen var tråkig, men vartefter han insåg fördjupningen blev det mer och mer intressant. – Att jobba inom Landstinget känns säkert. Det är en stabil arbetsmiljö, tycker Andreas.
Under sjukhuset i Västerås går ett utbyggt nät av kulvertar. Det är smidiga transportvägar där Andreas snabbt tar sig fram med sin arbetsvagn, som närmast liknar en gammal trampcykel. Den första sommaren hade han svårt att orientera sig under mark. Nu hittar han utan problem i gångarna. Från driften till huvudentrén är det 250-300 meter, har han räknat ut.
Landstingservice skriver ut arbetsordrar på vad som behöver åtgärdas i lasarettsbyggnaderna. Varje morgon plockar Andreas VVS-ordrar för att fylla ut sin tid, utöver temperaturmätningarna. – Mätningen kan pågå i timmar och jag gillar inte att sitta och vänta, säger Andreas.
Text och foto: Stina Elg
Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.