2015-03-20 08:00Nyheter

100-åringen som står kvar

null

Riksdagsvalet är över och rösterna har räknats. Men är det demokrati bara vart fjärde år? Västmanlands Teater spelar en klassrumsföreställning som är mer aktuell än någonsin. 

I föreställningen  ”Den svenska demokratins historia”  fortsätter det viktiga samtalet, om själva demokratin.  Klassrummen byter snabbt skepnad till teaterscen med hjälp av en minimalistisk ljus- och ljuduppsättning och tre skådespelare. Innan skolbesöket har läraren fått filmen ”Till svenska folket” och även material för diskussionsunderlag.

– Teater och konst är viktigt för en demokrati, och speciellt viktigt för oss på teatern att vi via skolan kan nå fler ungdomar, säger Kajsa Giertz, teaterchef för Västmanlands Teater.

Västmanlands Teater har ett demokratiskt uppdrag och det är att involvera och göra teatern tillgänglig för alla. Genom att visa teater i skolan så får alla barn och ungdomar chansen att uppleva kultur. Teater påverkar både hälsa, fantasi och demokrati.

– Teater innebär så mycket mer än bara ett skådespel, fortsätter Kajsa Giertz, under en föreställning så skapas det rum för egna reflektioner, både om sig själv, relationer och samhället runt omkring oss. Det är varje barns rättighet att ta del av teater.

Men Västmanlands Teater spelar inte bara i klassrummen för ungdomar, under våren har föreställningen ”Girls will make you blush" spelats kostnadsfritt för skolelever på teatern. Det har varit i ett nära samarbete med Carrasco Dance Company och Unga Klara i Stockholm och handlar om flickors pubertet, vad som händer och hur man pratar om sin pubertet.

Västmanlands Teater fyller 100 år

Teaterhuset byggdes 1915 och är ritat av dåvarande stadsarkitekten Erik Hahr. Teatern invigdes den 19 augusti 1915 med Allan Rydings resande teatersällskap, som spelade August Strindbergs pjäs Gustav Vasa.

Västmanlands Teater rymmer en stor scen och en salong med cirka 400 platser. Teatern har genomgått flera ombyggnationer under åren och har numera även en liten scen: en ”black box” med cirka 100 platser.

1967 var det första året teatern hade en egen ensemble och den första revyn som gjordes var av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson.

– Nu närmast så kommer vi att sätta upp vårens stora satsning, ”Släpp fångarna loss, det är vår !” Det blir en teaterföreställning där jag hoppas se generationer sitta bredvid varandra och njuta av vår fria dramatisering av Tage Danielsson filmklassiker från 1975, säger Kajsa Giertz avslutningsvis.

Lotta Görling


Om Region Västmanland

Regionens huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt vid allvarlig händelse
Kommunikatör i beredskap
Presskontakt vid allvarlig händelse
Vid pågående allvarlig händelse utanför kontorstid. Kommunikatör i beredskap.
Eva Lindahl
Kommunikationsdirektör
Eva Lindahl