2022-02-17 15:15Pressmeddelande

Rally Sweden ställer in SS9/13 Örträsk

SS9/13 ställs in i Rally Sweden. SS9/13 ställs in i Rally Sweden.

Rally Sweden ställer in specialsträckorna SS9/13 i Örträsk. Anledningen är att renarna i området behöver renbetet och inte kan flyttas till ett annat område på ett säkert sätt. 

Specialsträckan i Örträsk mäter 20,49 kilometer och skulle köras på lördag morgon och eftermiddag. De inställda sträckorna kommer inte att ersättas, däremot ska tidsschemat för rallyt revideras.
Glenn Olsson, vd för Rally Sweden, säger att beslutet tagits av respekt för och i samråd med Vapsten sameby.
- Tyvärr har vi fått besked att sträckan inte kan köras på grund av det rådande snö- och väderleksläget vilket påverkar tillgången till renbete i området. Vi har vänt på varje sten från båda sidor för att hitta lösningar men med rådande snöläge kan vi inte göra annat än att ställa in sträckorna, säger Glenn Olsson. 
Rally Sweden avgörs i år för första gången någonsin i Umeå, Västerbotten. 

- Att flytta en sträcka till en ny plats är en svår och komplicerad process med frågor kring avtal, tillstånd, logistik, planering och samråd med olika intressenter och aktörer, säger Olsson.

- Det finns faktorer som påverkar vår tillgång till de skogar och de områden vi tävlar i. Det är ett faktum och något vi måste respektera, vilket vi gör med det här beslutet.
- Det har lagts ner ett enormt arbete under en lång period för att skapa ett framgångsrikt arrangemang för tävlande och fans, men i detta fall får vi tyvärr acceptera att vi inte kan nyttja den här specialsträckan 2022, säger Glenn Olsson.
Umeås kommunalråd Hans Lindberg kommenterar beslutet:
- Vi har gjort allt vi kan för att hjälpa till att hitta en lösning på detta. Men vi kan inte styra naturen och i detta fall måste säkerheten helt enkelt gå först, säger Lindberg.
Inger-Ann Omma, Vapsten Sameby, om beslutet.
- Mot bakgrund av rådande väderleks- och snöförhållanden har samebyn kommit fram till att berörda vinterbetesgrupper inte har förutsättningar att samla och sedermera förmå hålla undan de renar som betar inom det aktuella området från den aktuella sträckan. Det riskerar i sig både människor och djurs säkerhet, varför parterna kommit fram till att den sträckan ska undandras inför arrangemanget nästkommande vecka.

Simon Larkin, Event Director för WRC Promoter, säger att beslutet är tråkigt men oundvikligt.  
- WRC Promoter och FIA respekterar Rally Swedens beslut. Flytten norrut till Umeå är ett positivt steg för rallyt och vi är säkra på ett lyckat arrangemang nästa vecka och en långsiktig framtid i regionen, säger han. 


Om Rally Sweden

Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i WRC, världsmästerskapen i rally, och det enda utpräglade vinterrallyt. Det är Sveriges största årligen återkommande evenemang med över 100 000 åskådare under fyra dagar och närmare 120 miljoner tv-tittare runt hela världen! Tävlingarna avgörs för första gången i år i Umeå i Västerbotten. Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965. Rally Sweden är känt som en vinterfestival, där publiken kommer förare, bilar och tävlingarna riktigt nära – Closer to Rally.


Kontaktperson

VD Svenska Rallyt AB
Anna Nordkvist
Communication Rally Sweden
Niklas Westman