2022-02-18 13:07Pressmeddelande

Polisen arbetar för ett tryggt och säkert Rally Sweden

Polisen vill med sitt arbete bidra positivt till folkfesten på Rally Sweden. Polisen vill med sitt arbete bidra positivt till folkfesten på Rally Sweden.

Polisen arbetar förebyggande och kontaktskapande under Rally Sweden.
Tillsammans med arrangören vill myndigheten kunna bidra positivt till folkfesten.

Polisen kommer att arbeta för att skapa trygga och säkra platser för medborgare och besökare. Det innebär bland annat att verka förebyggande genom trafiksäkerhetsarbete och skoterkontroller, men också mot ordningsstörningar och hög alkoholförtäring.

Rally Sweden samlar många människor vilket ökar risken att för vissa typer av brott, till exempel stölder ur parkerade fordon och sexköp – något som polisen kommer arbeta förebyggande och ingripande mot.

Polisen vill särskilt lyfta fram följande till medborgare i Umeå med kranskommuner och till alla som planerar att besöka Rally Sweden och Umeå;

• Trafikläget kommer att påverkas i Umeå med omgivande orter. Undvik onödiga bilresor och lämna om möjligt bilen hemma om du ska besöka rallyt. Nyttja gärna de extrainsatta bussar som kommer att finnas. Följ anvisningar och skyltning för att undvika olyckor och trafikstörningar.

• Mycket publik kommer närvara ute i terrängen. Länsstyrelsen har beslutat om ett tillfälligt förbud mot terrängkörning utanför skoterleder inom en radie om 3 km från varje specialsträcka. Det innebär att det endast är tillåtet att använda särskilda skyltade skoterleder fram till sträckorna. I och omkring centrala Umeå råder redan ett förbud mot trafik med motordrivet fordon i terräng. Följ anvisningar och skyltning.

• Lämna aldrig värdesaker i en parkerad bil. Stora evenemang lockar personer inriktade på stölder ur fordon och även ur bostäder.

• Klä dig varmt! Tänk på att det kan bli kallt när du vistas utomhus under en längre tid.

• I centrala Umeå gäller alkoholförbud. Inom förbudszonen får du inte utomhus dricka spritdrycker, vin, starköl samt öl klass II. 

• Polisens reception på Ridvägen 10 i Umeå kommer att ha extraöppet lördag den 26 februari klockan 12.00–19.00 samt söndag den 27 februari klockan 10.00–17.00 för hittegodsärenden och polisanmälningar.


Om Rally Sweden

Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i WRC, världsmästerskapen i rally, och det enda utpräglade vinterrallyt. Det är Sveriges största årligen återkommande evenemang med över 100 000 åskådare under fyra dagar och närmare 120 miljoner tv-tittare runt hela världen! Tävlingarna avgörs för första gången i år i Umeå i Västerbotten. Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965. Rally Sweden är känt som en vinterfestival, där publiken kommer förare, bilar och tävlingarna riktigt nära – Closer to Rally.


Kontaktperson

VD Svenska Rallyt AB
Anna Nordkvist
Communication Rally Sweden
Niklas Westman

Related media