2022-02-21 14:40Nyheter

Alla kartor ute - så tar du skotern till världens bästa rally

Skoterlederna till SS1/4 i Kroksjö har dragits upp och är redo för Rally Sweden. Foto: Henrik Andersson/Kroksjö. Skoterlederna till SS1/4 i Kroksjö har dragits upp och är redo för Rally Sweden. Foto: Henrik Andersson/Kroksjö.

Alla kartor är klara, all info är ute och publiken kan börja planera sin rallyupplevelse. För första gången i Rally Swedens historia kommer det skapas unika publikplatser för snöskoter. Det blir ett gyllene tillfälle att vistas ute i naturen och uppleva världens bästa rally från första parkett.

Arbetet med att skapa skoterleder har skett tillsammans med ett flertal lokala skoterklubbar. Via skoterleder har det skottats upp publikområden där åskådarna kommer rallyt riktigt nära. 

Skoterlederna, med anslutningar till publikplatserna, är inritade på de sträckkartor som är tillgängliga på hemsidan. Där hittar du också uppdaterade sträcktider för lördagen. På kartorna finns all info du behöver för att planera din rallyupplevelse med skoterleder, tillfartsvägar för bil, parkeringar, etcetra. 
Det är rabatterat pris på förköpsbiljetter som säljs på lokala Coopbutiker. Det går att köpa entrebiljetter ute på sträckorna. Notera att det då är endast kontanter som gäller (cash only) då Rally Sweden inte kan garantera att det finns uppkoppling mot betaltjänster med det stora antalet besökare som väntas. 

På premiärsträckan i Kroksjö på fredag kommer det erbjudas fem publikplatser, där den största planeras kunna ta emot minst 10 000 personer. På sträckorna i Brattby, Sävar, Sarsjöliden, Kamsjön, Vindeln och Långed är det liknande upplägg. Det har preparerats och skottats fram både skoterleder och publikytor de sista månaderna.

Fakta från Transportsstyrelsen i slutet av 2020 visar att Västerbottens län har drygt 58 000 registrerade snöskotrar, näst flest i Sverige efter Norrbotten.

Följer man anvisade vägar så är skoter ett fantastiskt sätt att ta sig till sträckorna, men det kommer självklart ställa stora krav på skoteråkarna.

Länsstyrelsen har beslutat om ett terrängkörningsförbud utanför skoterled inom en radie av 3 kilometer kring specialsträckorna

Rally Sweden, tillsammans med våra lokala sträckarrangörer, påminner om att all skoterkörning måste ske på lederna inom tävlingsområdet och att friåkning är förbjuden under dessa dagar. Renar kan vara mellan etapperna och om snöskotrar skrämmer dem finns det en risk att renarna rör sig mot rallyvägarna.

Skoterpublik är endast tillåten på utmärkta skoterpublikplatser alternativt övriga utmärkta publikplatser.

Det är absolut förbjudet för skotrar att köra på eller korsa en specialsträcka. Om publik befinner sig på ej tillåtna platser längs specialsträckorna riskerar sträckan att avbrytas.


Om Rally Sweden

Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i WRC, världsmästerskapen i rally, och det enda utpräglade vinterrallyt. Det är Sveriges största årligen återkommande evenemang med över 100 000 åskådare under fyra dagar och närmare 120 miljoner tv-tittare runt hela världen! Tävlingarna avgörs för första gången i år i Umeå i Västerbotten. Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965. Rally Sweden är känt som en vinterfestival, där publiken kommer förare, bilar och tävlingarna riktigt nära – Closer to Rally.


Kontaktperson

VD Svenska Rallyt AB
Anna Nordkvist
Communication Rally Sweden
Niklas Westman