2017-03-14 07:00Pressmeddelande

Det smits för 25 miljoner kronor årligen från landets drivmedelsstationer

null

Antalet smitningar uppgår till cirka 43 000 stycken på landets 1200 servicestationer (dvs stationer där du kan tanka och betala i butik), till ett värde av 25 Mkr vilket är liten höjning jämfört med 2016. Av dessa brott polisanmäls 60 % och i 96 % av fallen läggs anmälan ner utan utredning.

”Antalet smitningar de senaste åren har varit ganska konstant. Smitningar utgör ett betydande svinn då bensinhandlarens vinst från en normal tankning är lika stor som vid försäljning av en kopp kaffe.” kommenterar Robert Dimmlich, VD för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Svensk Bensinhandel har under flera år genom medlemsenkäter mätt antalet smitningar, värdet av dessa samt hur stor andel som utreds. Smitningarna mätt i värde och antal har gått ner från tidigare mätningar men nu åter ökat något. Som mest utgjorde värdet av smitningarna 40 Mkr (2013). Andelen nedlagda polisanmälningar har dessvärre ökat från den redan anmärkningsvärt höga nivån om 95 % till 96 % jämfört med tidigare år.

Förutom smitningar drabbas branschen av sedvanliga snatterier, inbrott och även rån. Det är enligt medlemmarna essentiellt att det går att driva näring under rättsäkra förhållanden.

”Tyvärr följs inte smitningar upp av polis och åklagare vilket innebär att våra medlemmar inte polisanmäler smitningar i den omfattning de borde göra. Smitningar är dessutom idag ett stort arbetsmiljöproblem för både personal och ägare. Jag vill se tydligare och snabbare åtgärder från vårt rättssystem som beivrar stöld. Börja därför med att utreda alla polisanmälningar.” avslutar Robert Dimmlich, VD för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Från och med 2017 har ett nationellt drivmedelsbolag inför förskottsbetalning i betydande omfattning.

Enkäten presenteras i kommande nummer av Bensin&Butik. 

Svensk Bensinhandel bildades 1934, består av 1 000 medlemmar och organiserar de av landets bensinhandlare som är fria företagare. Våra medlemmar företräder vi i deras tre roller som arbetsgivare, som branschverksamma och som franchisetagare till drivmedelsbolagen.


Om Organisationen Sveriges Servicestationer (OSS)

Svensk Bensinhandel som bildades 1934 består idag av 1 000 medlemmar och organiserar de av landets bensinhandlare som är fria företagare. Våra medlemmar företräder vi i deras tre roller; som arbetsgivare, som branschverksamma och som avtalspart till drivmedelsbolagen. Genom att förhandla åt våra medlemmar och representera dem gentemot beslutsfattare, intressenter och allmänhet, skapar vi bättre förutsättningar för våra medlemmar att driva en sund verksamhet. Svensk Bensinhandel är en annorlunda branschorganisation. Vi driver inte bara traditionella branschfrågor, vi företräder även individuella medlemmar i enskilda ärenden. När en oklarhet uppstår för en medlem bistår Svensk Bensinhandel med råd och om det senare behövs även förhandling, och slutligen som medlemmens ombud gentemot drivmedelsbolag, avtalspart eller domstol. I detta avseende är Svensk Bensinhandel unik och fungerar som medlemmarnas förlängda arm. Detta är en tradition som Svensk Bensinhandel värnat om under decennier. Vi informerar beslutsfattare och politiker om våra medlemmars vardag. Svensk Bensinhandel syns i tv, tidningar, radio och vår egen tidning - Bensin & Butik - som har en långt större spridning än enbart våra medlemmar. Dessutom arbetar Svensk Bensinhandel med säkerhetsfrågor och samverkar över hela branschen för att öka säkerheten inom branschen, men också för att all personal skall mötas av respekt och kunna arbeta under trygga förhållanden. Härtill erbjuder Svensk Bensinhandel branschutbildning och bra förmåner till våra medlemmar.


Kontaktpersoner

Robert Dimmlich
VD
Robert Dimmlich